Dupa o incercare esuata, Guvernul incearca sa inchida magazinele duty-free in 5 ani

Executivul va sista eliberarea autorizatiilor de functionare pentru magazinele duty-free si va limita la cinci ani, de la data eliberarii, termenul de valabilitate a actualelor avize, potrivit unui proiect de combatere a evaziunii fiscale, ce va fi discutat in prima lectura la sedinta de miercurea viitoare.

O prima incercare de inchidere pe loc a magazinelor de acest fel a esuat la inceputul anului, cand ministrul Finantelor a emis un ordin care obliga comerciantii de marfuri in regim duty-free sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si de produse din tutun. Termenul impus era de 45 zile, la finalul caruia comertul cu aceste marfuri urma sa fie interzis, cu exceptia anumitor produse, ca berea, bijuteriile si alimentele. Ordinul a fost, insa, suspendat in instanta, dupa ce una dintre firmele din domeniu a contestat interdictia.

In prezent, functioneaza 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 in 12 puncte de frontiera.

Proiectul unei ordonante de urgenta care sa reuseasca sa sisteze o astfel de activitate va fi analizat in viitoarea sedinta de Guvern, dupa cum a anuntat premierul Emil Boc. \”Autorizatiile de functionare emise pentru magazinele duty-free/duty-free diplomatic isi inceteaza valabilitatea in termen de 5 ani de la data eliberarii, fara posibilitatea continuarii activitatii de comercializare marfuri in regim duty-free prin emiterea de noi autorizatii. De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor nu mai elibereaza autorizatii de functionare a magazinelor duty-free/duty-free diplomatic\”, se stipuleaza in proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale.

 

Evaziune cu tigari de un miliard de euro/an

Guvernul isi argumenteaza intentia de a sista activitatea magazinelor duty-free prin traficul ilicit al unor mari cantitati de produse comercializate, constatat in 2009 de Autoritatea Nationala a Vamilor, de Garda Financiara, de Inspectoratul General al Politiei Romane si de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. O sursa importanta pentru piata neagra a tigaretelor, asa cum releva Garda Financiara, o constituie contrabanda pe frontiera terestra, la granita cu Ucraina si Moldova, precum si in portul Constanta, unde evaziunea fiscala din domeniul tutunului se ridica la un miliard de euro. Concret, 93% dintre bonurile fiscale de achizitie de tigarete s-au intocmit in fals, iar peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free.

In plus, aportul operatorilor economici din domeniul duty-free la bugetul de stat este nesemnificativ, astfel ca functionarea unor astfel de magazine nu are justificare economica, atat timp cat unele societati comerciale declara pierderi contabile intre 700.000 si 8,2 milioane lei, ceea ce are drept consecinta neplata impozitului anual pe profit.

 

Limita de 2 pachete de tigari si un litru de alcool

Pana la desfiintarea acestui tip de magazine, Guvernul va introduce limite cantitative la produsele de tutun si alcool ce pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize: doua pachete de tigari pe zi, 100 bucati tigari (cu o greutate maxima de 3 grame/bucata), 20 bucati tigari de foi si 250 grame tutun de fumat, 1 litru bauturi spirtoase, 20 litri vinuri si bauturi fermentate, 25 de litri de bere si 2 litri de produse intermediare.

Preturile vor fi exprimate in euro, marfurile vor fi comercializate numai pe baza de facturi sau bonuri ce vor include si identitatea cumparatorului si numarul cursei in cazul transportului aerian, iar aparatele de marcat electronice fiscale vor fi conectate online la un server din cadrul biroului/punctului vamal in a carui raza de competenta se afla magazinul, pe cheltuiala operatorului economic.

Taxa va creste de la 10.000 de euro, in prezent, la 100.000 de euro pentru fiecare an de functionare – pana la expirarea termenului de 5 ani – si va trebui achitata pentru urmatorii ani pana cel mai tarziu cu 10 zile calendaristice inainte de expirarea anului de functionare precedent.

Proiectul mai stabileste ca operatorii economici sa poata introduce marfuri la comercializare numai dupa plata accizei, taxei pe valoarea adaugata si taxelor vamale, dupa caz.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.