E decretat: Pensiile si salariile ingheata in 2012

 

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 146 voturi \”pentru\”, 104 voturi \”impotriva\” si 4 abtineri, Ordonanta de Urgenta 80/2010 cu amendamente ale Comisiei de buget privind inghetarea in anul viitor a salariilor si punctului de pensie. Totodata, in 2012 nu vor fi acordate tichete de masa, de vacanta sau de cadou. Va fi amanata, de asemenea, aplicarea unor prevederi din Legea educatiei nationale privind finantarea educatiei si cercetarii, si va continua blocarea posturilor vacante si ocuparea numai a 15% din ele. Camera Deputatilor este for decizional pentru aprobarea acestui act normativ.

Comisia de buget a discutat, luni seara, in regim de urgenta aceasta ordonanta, dupa ce deputatii coalitiei din comisie s-au intalnit cu premierul Emil Boc si cu ministrul Muncii si cel al Finantelor. Decizia trebuia luata urgent, pentru includerea in bugetul pe anul viitor. \”In anul 2012, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara/salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii\”, se prevede in ordonanta.

Valoarea de referinta pentru salarii se mentine si in anul 2012 la 600 de lei. \”In anul 2012 nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice\”, se precizeaza in actul normativ.

Ordonanta prevede ca, prin exceptie, pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului, ale caror contracte colective de munca isi inceteaza valabilitatea in anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, fara a depasi nivelul din decembrie 2011. \”In anul 2012, nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva\”, se mai stipuleaza actul normativ.

Ordonanta mai prevede ca termenul prevazut in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se proroga pana la data de 1 ianuarie 2013.

Deputatii PSD si PNL au anuntat ca vor contesta la Curtea Constitutionala forma adoptata de deputati a OUG 80/2010.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.