e-SIGUR: Proiect de lege pentru monitorizarea în sistem integrat a traficului, adoptat de Guvern

Guvernul a aprobat, în ședința din 16 noiembrie, proiectul de lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier. Actul normativ reprezintă îndeplinirea unui jalon asumat prin PNRR. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, pentru dezbatere și aprobare.

Viitoarea lege va reglementa monitorizarea traficului rutier într-un sistem integrat și condițiile în care pot fi utilizate datele colectate. Noul Sistem integrat de monitorizare se va numi e-SIGUR și va fi complementar sistemelor inteligente de transport.

Prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, să identifice vehiculele supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care circulă fără achitarea tarifului de utilizare/trecere a rețelei de drumuri sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară,

„Sistemul va fi parte integrantă a centrului care asigură monitorizarea traficului rutier pe drumurile de interes național, administrate de către CNAIR, și va permite procesarea manuală, de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române, a datelor colectate, aceștia având competență teritorială generală de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor contravenționale. Totodată, actul normativ reglementează și întocmirea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. Prin proiectul de lege se va modifica Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare), astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice”, precizează Executivul.

Prin instituirea sistemului e-SIGUR, „se întărește colaborarea între instituțiile responsabile cu managementul traficului, în vederea creșterii nivelului de siguranță rutieră. De asemenea,  prin intermediul e-SIGUR, bazele de date ale mai multor instituții devin interoperabile, ceea ce contribuie la procesul de digitalizare a României”.

Sistemul e-SIGUR va fi operaționalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a noii legi. Cheltuielile pentru dezvoltarea, după caz instalarea, administrarea şi operarea e-SIGUR se asigură de la bugetul de stat, din fonduri externe și alte surse de finanțare constituite potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.