Educatia gratuita ii costa pe parinti intre 1.500 si 4.500 de lei/copil/an

 

Suma anuala cheltuita de parinti pentru sustinerea unui elev la o scoala de stat este, in medie, de 1.572 de lei in mediul urban si de 1.372 de lei in mediul rural, insa multe familii au mai multi copii, astfel ca efortul financiar atinge 2.000 de lei, releva un studiu realizat de Organizatia Salvati Copiii.

Rechizitele, uniforma si echipamentul pentru sport, paza scolii, fondul clasei, serbarile sunt resimtite ca fiind mai scumpe de parintii din mediul urban. Potrivit studiului, anual, limitele maxime platite de o familie pentru meditatii sunt de 5.000 de lei, cele pentru alimente si transport – 1.800 de lei, pentru rechizite si uniforma – 1.000 de lei, pentru manuale, culegeri, caiete speciale si softuri educationale – 700 de lei, pentru serbari, evenimente – 400 de lei, pentru paza unitatii, fondul scolii si al clasei 1.000 de lei, toate acestea ajungand la 4.500 de lei pe an.

Peste 43% dintre parintii care au participat la cercetare au declarat ca fondul clasei este o contributie obligatorie in scolile in care invata copiii lor, 19,4% au spus ca nu il platesc, si doar 11,5% dintre ei au sustinut ca primesc chitanta pentru el. Mai mult de jumatate dintre parinti afirma ca nu sunt consultati niciodata cu privire la destinatia banilor din fondul scolii, in timp ce 38% afirma ca aceasta consultare are loc in majoritatea cazurilor sau intotdeauna.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.