Elena Petrașcu părăsește Poșta Română și revine secretar general la Ministerul Transporturilor

Elena Petraşcu, director general interimar la Compania Naţională Poşta Română, a fost numită secretar general la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie a premierului Vasilica-Viorica Dăncilă.

Elena Petraşcu a mai fost secretar general al MT, fiind numită în anul 2014 de ministrul de la acea vreme al Transporturilor, Dan Șova. Acum, noul ministru Lucian Șova – fără nicio legătură cu Dan Șova, doar că au același nume – o va avea subalternă.

Din octombrie 2017 şi până în prezent, Elena Petraşcu a fost director general interimar la Compania Naţională Poşta Română, numită atunci de fostul premier Mihai Tudose.

În 12 februarie, Elena Petraşcu a solicitat, printr-o cerere, revenirea în cadrul Secretariatului General al Guvernului, iar în 15 februarie și-a anunțat demisia de la Poșta Română.

Noul prim-ministru Viorica Dăncilă a emis mai întâi o decizie privind reluarea de către Elena Petraşcu a activității în funcţia publică de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Apoi, printr-o altă decizie, a numit-o secretar general al Ministerului Transporturilor.

“Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamnei Elena Petraşcu i se aplică mobilitatea din funcţia publică de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului în funcţia publică temporar vacantă de secretar general în cadrul Ministerul Transporturilor”, potrivit deciziei publicate pe 15 februarie în Monitorul Oficial.

Totodată, Georgeta Gavrilă, cea care a ocupat funcţia de secretar general în cadrul Ministerul Transporturilor, a fost numită secretar general adjunct tot în MT, printr-o decizie similară a premierului. 

Poșta Română și-a redus din datorii

Potrivit raportului de activitate al companiei Poșta Română, publicat tot în 15 februarie, reiese că debitele acumulate până în prezent se ridică la valoarea de circa 199 milioane de lei, în scădere de la 483 de milioane de lei cât era în septembrie 2017, în timp ce debitele cash-collection (colectare de bani în numele clientului, n.r.) au ajuns la  96,575 milioane de lei.

Operatorul poştal naţional este acum la zi cu taxele percepute de statul român și a efectuat în ultimele luni plăţi în valoare de 99,378 milioane de lei către ANAF, respectând graficul de eşalonare a datoriilor.

“La nivel de venituri, începând din octombrie 2017, odată cu noua echipă managerială, s-a consemnat o creştere de 20% a acestui indicator, respectiv de 17 milioane de lei pe lună”, se mai arată în document.

Totodată, în trimestrul IV din 2017, Poşta Română a câştigat 56 de proceduri de licitaţii cu o valoare estimată de 54 milioane de lei, rata de succes fiind de 85%. În acest context, a fost atribuit un număr de peste 1.500 de cumpărări directe de servicii de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), în valoare de 2.300 de lei, şi au fost încheiate 158 de contracte subsecvente/acte adiţionale în cuantum de 50,7 milioane lei.

Paportul de activitate al CNPR mai arată că în septembrie 2017 existau 2.780 posturi vacante în reţea, neocupate din pricina unor oferte salariale inferioare celor existente pe piaţă, iar numărul orelor suplimentare neplătite la nivelul reţelei se ridica la 56.869, în valoare brută de 1.613.493 lei.

La data de 14 februarie 2018, Poşta înregistra debite cash-collection în valoare de 96.575.987 lei, iar 15 debite au fost stinse total (printre care cele către Enel Energie S.A., Enele Energie Muntenia, Vodafone România, Bancpost, Unicredit Ţiriac, UPC România, Cosmetics Oriflame SRL sau Telekom Mobile), se precizează în document.

În perioada de referinţă s-au efectuat plăţi totale către Telekom România în valoare de 42.619.578 lei, în timp ce debitul către Telekom Mobile în valoare de 1.301.353 lei a fost, de asemenea, stins.

La nivel general, valoarea plăţilor restante (cash-collection şi furnizori litigioşi) se situa, la data de 12 ianuarie 2018, la 102.815.596 lei, în timp ce restanţele către Fisc s-au diminuat până la 95,443 milioane lei, de la 188,725 milioane de lei, raportat la 30 septembrie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.