Elevii prinsi copiind la Bac pierd urmatoarele doua sesiuni

 

Fraudele la bacalaureat vor fi mai sever pedepsite, astfel ca elevii care vor fi prinsi copiind nu vor mai putea da examenul timp de doua sesiuni consecutiv, ei urmand sa il reia integral.

Aceasta este una dintre modificarile aduse Metodologiei de organizare si desfasurare a bacalaureatului, intocmita de Ministerul Educatiei pentru anul 2011. \”Am adus cateva modificari importante la bacalaureat, una dintre ele vizeaza pedepsirea mai drastica a celor care sunt tentati sa fraudeze. Astfel, potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului national de bacalaureat sesiunea 2011, candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat\”, a anuntat Oana Badea, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar in Ministerul Educatiei, sambata, la Alba Iulia.

Alta noutate se refera la posibilitatea reprezentantilor ONG-urilor de a asista la desfasurarea examenului. \”Acesta inseamna mai multa transparenta. Reprezentantii ONG-urilor pot sta pe hol, in sali si supraveghea daca probele se desfasoara corect\”, a mai spus secretarul de stat, la consfatuirea nationala a inspectorilor scolari generali.

 

Liceele cu rata de promovare slaba, controlate

De asemenea, liceele cu procentul de promovare “zero sau foarte redus” vor fi controlate si monitorizate. \”Este un lucru pe care ne concentram in acest moment. Inspectorilor generali, doamna Liana Preoteasa, directorul general din minister pe zona invatamantului preuniversitar, le va transmite aceasta solicitare, ca fiecare liceu unde procentul a fost zero sau foarte slab sa intre intr-o etapa de monitorizare, chiar de control, nu numai de monitorizare. Sa fie un plan de actiune foarte clar urmarit, pentru ca acolo se intampla ceva din punctul de vedere al procesului de predare-invatare\”, a spus Oana Badea.

Intrebata cate licee ar urma sa intre in aceasta monitorizare, Oana Badea a spus ca aceasta lista urmeaza sa fie realizata dupa raportarile inspectorilor scolari generali. \”Pentru mine este esential nu cate licee, ci de ce, intr-un colectiv in care am titulari, am zero promovare la examenul de bacalaureat. Ce vreau sa retineti si este pozitia oficiala a ministerului: Nu suntem un minister care dorim un procent foarte mare de promovare la bacalaureat. Dorim poza reala a procesului didactic care se desfasoara. Si poza reala nu poate fi alta decat cea pe care ne-o da curba lui Gauss. Orice alta rezultanta a bacalaureatului este artificiala si nu este in regula\”, a afirmat Badea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.