Emil Boc a inaugurat santierul China Town din Afumati

Premierul Emil Boc a inaugurat, marti, in comuna Afumati din judetul Ilfov, lucrarile la cea de-a doua etapa a primului orasel chinezesc din Romania, investitie de 100 milioane de euro a unor oameni de afaceri chinezi, dar si turci, arabi si sirieni.

Cum momentul inaugurarii lucrarilor – cu traditionala lopata de pamant pusa la temelia constructiei – a coincis cu venirea ploii, primul ministru a simtit nevoia sa le adreseze investitorilor cateva cuvinte de incurajare: ”Se spune la noi, in Romania, ca, daca vine ploaia atunci cand se inaugureaza un obiectiv, inseamna ca va fi de mare succes”.

Boc a adăugat că “ne leaga o frumoasa relatie de colaborare si prietenie intre Romania si China”. “Romania a fost una din primele tari care au recunoscut China in 1949 si, de atunci, avem o relatie extrem de eficienta pe toate planurile. Momentul de astazi este unul care consolideaza relatiile noastre economice. Vreau sa ii felicit pe investitori pentru faptul ca investesc intr-un obiectiv de maxima eficienta aflat in Romania. Si, pe de alta parte, vreau sa-i asigur ca aceia care investesc in perioada de criza vor fi principalii castigatori dupa ce Romania si lumea vor iesi din criza”, a mai spus premierul.

El a dat asigurări că “Romania va mentine in continuare politicile atractive pentru a avea investitori autohtoni sau din afara tarii”. “Ma refer aici la mentinerea cotei unice de impozitare sau la neimpozitarea profitului reinvestit. (…) Salut, de asemenea, faptul ca, in acest proiect, avem un alt prieten traditional al Romaniei: Turcia. Sunt convins ca acest parteneriat chinezo-turco-roman va fi unul de success”, a conchis Emil Boc.

Proiectul China Town Romania este, de fapt, un joint-venture intre investitori chinezi, turci, arabi si sirieni, insa principalii sunt cei chinezi – compania China Town Romania, cu 19 actionari si un capital social de 1 milion de lei. Partenerul oficial este un grup de investitori turci, reprezentati in Romania de Metin Dogan (fara nicio legatura cu familia Dogan, proprietara Kanal D in Romania).

Viitorul orasel chinezesc se va intinde pe 38 de hectare si va fi ridicat in trei etape, in prima fiind deja construite cinci linii de magazine de tip showroom, amenajate deja in 9 hale ce cuprind 350 de spatii comerciale moderne.

Pana in 2011 vor mai aparea trei hale cu 1.248 de magazine – investitie de 40 de milioane de euro. Tot in a doua etapa, programata sa fie finalizata in 2015, vor fi ridicate o scoala chineza, restaurante, un spital traditional chinez si o zona de agrement, investitie estimata la 50 de milioane de euro. In fine, pana in 2020, chinezi vor construi si un ansamblu rezidential format din trei blocuri si un parc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.