Emil Boc: Cei ce se feresc sa-si declare public averile, sa renunte la functiile publice si sa plece in mediul privat

Guvernul a aprobat, in sedinta speciala de luni, un proiect de lege pentru continuarea functionarii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), astfel incat demnitarii sa fie obligati sa-si declare averile, iar in caz contrar “sa renunte la functiile publice si sa plece in sfera privata”, conform declaratiilor primului ministru Emil Boc.

“PDL o spune foarte simplu si direct: cei care se feresc sau nu doresc sa-si declare public averile trebuie sa renunte la functiile publice si sa mearga in sfera privata. Acolo nu esti obligat sa-ti faci cunoscut modul in care ti-ai dobandit averea. Optezi pentru o functie publica, trebuie sa raspunzi cu privire la modul in care ai dobandit averea pe care o ai. (…) ANI trebuie sa-si continue activitatea, romanii au dreptul sa cunoasca modul in care demnitarii isi dobandesc averea si sa dea, prin procedee de transparenta, explicatii publice cu privire la modul in care isi dobandesc averea si, la sfarsitul mandatului, sa explice modul in care au completat declaratia de avere”, a argumentat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului.

Primul ministru a dat asigurari ca proiectul de lege raspunde si exigentelor CCR, \”decizie pe care nu o comentam, ci o aplicam\”, si speram ca Parlamentul va respecta ceea ce si Guvernul a solicitat, respectiv procedura de urgenta in vederea adoptarii imediate a legii care vizeaza ANI

 

Doua tipuri de declaratii: publica si confidentiala

Potrivit proiectului de lege, demnitarii vor depune doua tipuri de declaratii de avere, una cu caracter public si alta confidential, iar ANI va avea in continuare dreptul de a le cerceta, inclusiv pe cele nepublice. Acestea din urma vor avea eliminata, de fapt, doar obligativitatea precizarii adreselor exacte ale locuintelor sau ale bancilor in care sunt detinute conturile. Practic, demnitarii isi vor trece in continuare in declaratia de avere contul bancar, numarul conturilor bancare si valoarea acestora. In iunie, cand demnitarii isi reactualizeaza declaratiile de avere, ei vor completa acest formular al declaratiei publice si declaratia de avere sau de patrimoniu, potrivit noii legi, care merge la ANI, aceasta depunandu-se la persoana responsabila din cadrul institutiei, care trebuie sa o depuna mai departe Agentiei de Integritate.

A doua modificare a legii se refera la faptul ca raportul intocmit de ANI va putea fi trimis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Parchetului, in caz ca se constata nereguli. \”Pe acesta cale, raspundem exigentelor CCR prin care ANI sa nu fie considerata un organism jurisdictional, in sensul puterii judecatoresti”, a precizat primul ministru. Emil Boc: a mai spus ca ANI nu se substituie intr-un organism in sensul puterii judecatoresti.

 

Basescu: Daca nu voiau sa-si faca publice averile, trebuia sa nu candideze

\”In decizia sa legata de ANI, Curtea Constitutionala a exagerat, dintr-un motiv simplu: averea demnitarilor nu este o chestiune de confidentialitate sau de secret al datelor personale. Nu avem niciun demnitar care sa fi fost ales inainte de aparitia legii ANI, toti au fost alesi dupa 2007. Toti cei care sunt legati de legea ANI, mai putin judecatorii (dar se pare ca aici avem o problema), au stiut ca trebuie sa-si dea o declaratie cu datele precise ale bunurilor pe care le detin. Daca nu vroiau sa-si faca publica averea, puteau sa nu candideze la functii. Toti acesti alesi, odata cu depunerea candidaturii, si-au depus si declaratia de avere. Este o acceptare tacita de a-si face publice averile\”, a avertizat, luni seara, seful statului, dupa consultarilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare, pe tema ANI.

Basescu s-a declarat \”optimist\” dupa discutiile avute cu partidele ca legea ANI va fi adoptata rapid. “Am vrut sa informez partidele si despre reactia Comisiei Europene dupa decizia CCR. Toate partidele au fost de acord ca trebuie sa actionam rapid in termen de maxim zece zile pentru a avea o lege ANI functionala si care sa atinga scopurile pentru care a fost create. Faptul ca nu m-am limitat la a discuta cu formatiunile din arcul guvernamental este explicat ca Constitutia responsabilizeaza si Parlamentul. (…) Una din ingrijorarile pe care le am e legata si de faptul ca am putea reactiva ceea ce unele tari au sustinut mai demult: cuplarea responsabilitatilor noastre de lupta impotriva coruptiei cu aderarea la spatiul Schengen”, a mai spus seful statului.

Traian Basescu a taxat absenta liderilor PNL de la consultari: “A existat si o exceptie: inteleg ca unii se surmeneaza foarte repede, nu au anduranta la lucrul indelungat. Probabil, dupa-amiaza trebuie sa se odihneasca pentru a merge seara la televizor”, i-a ironizat el.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.