Emil Boc: Rectificare bugetara pana in 20 august, pentru plata unor datorii

 

Guvernul va achita o parte din cea mai mare datorie a statului, dupa ce va face rectificarea bugetara, pana in 20 august, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, la postul public de radio.

\”In rectificarea bugetara pe care o vom avea pregatita in aceasta luna, si care va avea loc pana in 20 august, avem sume de bani prevazute pentru plata datoriilor de stat restante si, in special, in domeniul Sanatatii. Aceste sume, repet, prin rectificarea bugetara o parte vor fi rezolvate, in sensul ca vor fi achitate si se vor diminua cheltuielile pe de-o parte, iar pe de alta parte se vor diminua restantele pe care statul le are fata de diversi agenti economici sau unde are datorii\”, a anuntat premierul.

Precizarile sefului Guvernului vin in contextul in care Jeffrey Franks, seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, a declarat, miercuri, ca programul arieratelor nu a fost respectat in trimestrul al doilea al acestui an: \”Am vazut progrese la nivelul autoritatilor locale. Aici au fost adoptate masuri prin care ar trebui sa fie stopate noile arierate, insa stocul de arierate nu a scazut. Inainte de a merge la vot, in 2009, Guvernul trebuia sa faca o plata de doua miliarde de lei, in special in sectorul de Sanatate. (…) Suntem foarte ingrijorati in ceea ce priveste aranjamentele pentru a plati aceste arierate in sectorul privat si in sectorul public\”, a spus Franks.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania a anuntat ca boardul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane euro din acordul stand-by numai dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a doua miliarde lei in contul arieratelor statului. El a aratat ca va putea cere o noua derogare pentru Romania in privinta arieratelor doar daca se vor vedea eforturi \”serioase\” pentru rezolvarea acestei probleme.

Comisia Europeana va vira cea de-a treia transa din imprumutul acordat Romaniei, in suma de 1,2 miliarde de euro, in a doua parte a lunii septembrie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.