Etichete noi pentru carburanți

La jumătatea lunii octombrie, a apărut, la nivel European, un nou set armonizat de etichete pentru carburanți. Acestea vor oferi șoferilor informații mai clare în ceea ce privește combustibilii care se potrivesc autovehiculelor lor, atunci când călătoresc pe teritoriul Uniunii Europene, ajutându-i să evite alimentarea greșită și informându-i asupra impactului asupra mediului.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene, ținând cont de diversitatea crescută a combustibililor disponibili pe piața europeană, șoferii, companiile și operatorii stațiilor de alimentare au nevoie de informații mai clare în ceea ce privește carburanții vânduți în cadrul stațiilor. De acum înainte, atunci când un client sosește la o stație de alimentare din oricare Stat Membru, va putea observa noile simboluri armonizate, pe pompe și pe pistoalele de alimentare. Aceleași etichete armonizate, ușor de citit, clare și simple vor fi obligatorii și pentru vehiculele nou produse și vor fi afișate pe capacele rezervoarelor.  

Aceste noi etichete nu înlocuiesc numele și mărcile de combustibil existente și nici recomandările de calitate, siguranță și performanță. Etichetele au la bază standardele din industrie și au fost dezvoltate de către organismele europene de standardizare, cu participarea unor reprezentanți ai industriei, ai consumatorilor și ai societății civile.  

Noile etichete sunt împărțite în trei grupe:

  • Combustibili de tip benzină: marcați cu un „E” în interiorul unui cerc – E5, E10 etc. („E” reprezintă bio-compușii specifici – etanol – prezenți în petrol).

  • Combustibili diesel: marcați de un „B” în interiorul unui pătrat –  B7, B10, XTL etc. („B” reprezintă componenți specifici biodiesel din motorină, XTL înseamnă diesel sintetic și indică faptul că nu este derivat din petrol nerafinat).

  • Combustibili gazoși, cu menționarea subcategoriei specifice, cu un romb – CNG, LNG, LPG și H2 (hidrogen).

În cazul vehiculelor noi, etichetele vor fi vizibile și în manualul posesorului și pot apărea, de exemplu, în ghidul electronic disponibil prin intermediul centrului de infotainment al vehiculului. În afara faptului că sunt vizibile în toate stațiile publice de alimentare, trebuie să fie vizibile, de asemenea, și la sediul dealerilor de vehicule. Noile etichete vor fi afișate în toate cele 28 de State Membre ale Uniunii Europene, în țările EEA (Islanda, Lichtenstein și Norvegia) și, de asemenea, în Macedonia, Serbia, Elveția și Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.