Europol: 4 milioane de victime de ransomware au învățat să lupte împotriva hackerilor

Deși virusul ransomware este cunoscut de mai mulți ani, numărul victimelor infectate a crescut alarmant în ultimele câteva luni, afectând inclusiv zone critice de activitate, precum spitale sau guverne. Reamintim, ransomware este un virus care, odată ce se instalează pe dispozitivul victimei, îi criptează datele ținându-le „ostatice” sau o șantajează, amenințând-o că îi va publica datele dacă nu plătește o răscumpărare.

Europol atrage atenția asupra schemei gratuite „No More Ransom”, care ajută victimele să se lupte împotriva virusului, fără a fi obligate să plătească hackerii.

Celebrând, în luna iulie a acestui an, a patra aniversare, depozitul de instrumente de decriptare „No More Ransom” a înregistrat de la lansarea sa peste 4,2 milioane de vizitatori, din 188 de țări și a oprit aproximativ 632 milioane de dolari vizate în cererile de răscumpărare, să ajungă în buzunarele criminalilor informatici.

„Susținut de contribuțiile celor 163 de parteneri, portalul a adăugat 28 de instrumente în ultimul an și poate acum decripta 140 de tipuri diferite de infecții cu ransomware. Portalul este disponibil în 36 de limbi”, precizează Europol.

Cum funcționează „No More Ransom”

„No More Ransom” este primul parteneriat public-privat de acest gen, ajutând victimele ransomware să își recupereze datele criptate, fără a fi nevoite să plătească suma răscumpărării către hackeri.

Cei afectați de acest tip de virus pot accesa, pur și simplu, site-ul web nomoreransom.org pentru ca apoi să urmeze pașii Crypto Sheriff, care ajută la identificarea tulpinii ransomware, ce afectează dispozitivul. Dacă este disponibilă o soluție, va fi oferit un link pentru a descărca gratuit instrumentul de decriptare.

Prevenirea rămâne cel mai bun remediu

„No More Ransom” a urmat deja un drum lung în direcția protecției persoanelor afectate, dar sunt încă multe tipuri de ransomware pentru care nu există remedii.

Puteți lua însă în calcul câteva măsuri care vă pot proteja:

– Păstrați întotdeauna o copie a celor mai importante fișiere în altă parte: în cloud, pe o altă unitate offline, pe un stick de memorie sau pe un alt computer.

– Utilizați software antivirus fiabil și actualizat.

– Nu descărcați programe din surse suspecte.

– Nu deschideți fișierele atașate în e-mailuri de la expeditori necunoscuți, chiar dacă par importanți și credibili.

Iar dacă ești o victimă, nu plăti răscumpărarea!

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.