Europol: Rețea de hoți de mașini, cu sistem KEYLESS GO, destructurată

Forțele de poliție germane și poloneze, susținute de Europol, au demontat o rețea de hoți care furau mașini scumpe echipate cu sisteme KEYLESS GO, informează un comunicat Europol. Mașinile de top erau furate în Germania, pentru a fi apoi dezmembrate în Polonia și vândute pentru piese.

sursă foto: Europol

Poliția Națională Poloneză, sprijinită de autoritățile germane de la Baden Württemberg, a percheziționat, în 16 iulie 2020, mai multe apartamente și o fostă proprietate agricolă unde se crede că vehiculele au fost demontate pentru piese. Raidurile au dus la descoperirea a câteva mii de piese auto cu numere de identificare eliminate manual.

Cu toate acestea, experții germani în vehicule au putut identifica mai multe piese auto, care au fost legate de 13 vehicule furate din Germania și Polonia.

De asemenea, în timpul acțiunii au fost confiscate droguri, muniție și echipamente electronice.

O pagubă de peste 1,4 milioane de euro

Conform Europol, rețeaua criminală poloneză a fost bine organizată și a furat mașini de mare valoare echipate cu sisteme KEYLESS GO.

Suspecții au reușit să pună la punct un sistem care le permitea pornirea vehiculelor în lipsa cheilor. Odată furate, mașinile erau mutate în Polonia, unde erau imediat demontate.

Grupul este suspectat de furtul a cel puțin 34 de vehicule în valoare de peste 1,4 milioane de euro. Mașinile au fost furate în primul rând în regiunea germană Heilbronn. Mai multe acțiuni din noiembrie 2019 au dus la arestarea a șapte suspecți, considerați membri ai rețelei. În mai și iunie 2020, doi cetățeni polonezi, despre care se crede că sunt liderii grupului au fost arestați în Norvegia și Polonia.

Europol a sprijinit ancheta facilitând schimbul de informații și oferind suport analitic. În timpul acțiunii, Europol a trimis un expert în Polonia pentru a sprijini anchetatorii, cu privire la analiza în timp real a informațiilor operaționale în bazele de date Europol. Conform comunicatului citat, experții criminaliști Europol vor efectua verificări medico-legale ulterioare.

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.