Europol: Rețea de vânzare de servicii financiare false online, destructurată (video)

Autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Bulgaria, Cipru, Germania, Țările de Jos și Ucraina, sprijinite de Europol și Eurojust, au destructurat un grup de criminalitate organizată implicat în fraude binare. Gruparea se afla în spatele unei platforme de tranzacționare online pentru servicii financiare cu opțiuni binare.

Pentru a sprijini ancheta transfrontalieră, Europol a înființat un grup operativ operațional.

Ziua de acțiune din 6 octombrie 2021 la Kiev, Limassol și Sofia a condus la:

  • 8 căutări la domiciliu (5 în Bulgaria, 1 în Cipru, 2 în Ucraina)
  • 17 persoane chestionate în Bulgaria
  • o țintă de mare valoare, arestată în Cipru

Sechestrele au inclus telefoane, echipamente electronice, conturi bancare și backupuri de date.

S-au pierdut cel puțin 15 milioane de euro pentru opțiunile false

Funcționând între lunile mai 2019 și septembrie 2021, rețeaua criminală a atras investitorii germani să facă tranzacții în valoare totală de cel puțin 15 milioane EUR. Suspecții au promovat serviciile financiare online, prin intermediul rețelelor de socializare, în timp ce foloseau peste 250 de nume de domeniu.

Rețeaua criminală conectată la o companie, cu sediul în Ucraina, a înființat un centru de apel în Bulgaria. Cei aproximativ 100 de angajați ai celor două centre de apel, situate în Sofia, au contactat „clienții” și au făcut publicitate că pretind servicii financiare în domeniul opțiunilor binare, sub masca consilierilor financiari.

Pentru a întreprinde escrocheria, angajații centrului de apeluri au avut scripturi care conțineau conversații predefinite și mesaje cheie pentru a convinge clienții să elibereze mai multe fonduri. Cu toate acestea, o anchetă ulterioară sugerează că majoritatea angajaților nu erau conștienți de faptul că compania pentru care lucrau era implicată într-un sistem de fraudă. Profiturile inițiale afișate în interfața cu utilizatorul au încurajat clienții să investească sume mari de bani. Cu toate acestea, clienții nu au primit plata câștigurilor sau soldului de credit odată ce au solicitat-o. Ancheta a condus până acum la 246 de proceduri penale în 15 state federale germane.

Pentru a sprijini ancheta, Europol a înființat un grup operativ operațional, prin care a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. În zilele de acțiune, Europol a angajat șase experți în Bulgaria, Cipru și Ucraina pentru a verifica în timp real informațiile operaționale comparativ cu bazele de date ale Europol, astfel încât să ofere indicatori anchetatorilor din domeniu. Experții au oferit, de asemenea, expertiză tehnică pentru a permite extragerea informațiilor de pe dispozitivele mobile și din infrastructura IT.

Eurojust a găzduit un centru de coordonare pentru a facilita schimbul de informații și a sprijini cooperarea între autoritățile implicate în timpul acțiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.