
Dan Pavel, Supplier & Operations manager Balkans & ME, Eurowag, Cătălin Gata-Borza, fondator eCamion.ro și Ovidiu Neagu, Customer Care manager, Eurowag, vor aborda teme diverse, de la impactul schimbărilor recente de taxe în Europa, până la beneficiile carburanților alternativi (HVO și BioLNG), inclusiv cele fiscale.
Precizările transmise redacției:
Având ca obiectiv central neutralitatea climatică pentru 2050 și o reducere ambițioasă de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, Uniunea Europeană implementează un cadru de reglementare complex pentru a accelera transportul. Companiile de logistică și operatorii de flote trebuie să fie pregătiți pentru ceea ce va urma, așa că Eurowag dezvoltă continuu soluții și strategii pentru a fi cu un pas înainte în ceea ce privește pregătirea clienților pentru servicii de transport curate.
Una dintre cele mai provocatoare decizii ale UE este obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 45% pentru camioanele noi, până în 2030. Acest lucru va accelera inevitabil electrificarea sectorului transporturilor, alături de nevoia mai mare de dezvoltare a carburanților regenerabili. Conform Directivei privind energia regenerabilă (RED), 29% din toată energia utilizată în transporturi trebuie să provină din surse regenerabile până în 2030. RED III include un sub-obiectiv de 5,5% pentru carburanții regenerabili, care include HVO (ulei vegetal hidrotratat) sau bioGNL (biometan lichefiat). Cum afectează acest lucru companiile de logistică din România?
Unde și cum poate Eurowag să ajute companiile în acest proces?
Procesul de tranziție către un business de transport complet ecologic necesită multă pregătire din partea industriilor logistice. 95% din flotă este compusă acum din vehicule diesel, prin urmare, trecerea la HVO reprezintă cea mai eficientă și rapidă modalitate de a adopta decarbonizarea în România. Eurowag oferă o rețea în creștere și atractivă de stații de alimentare cu HVO și bioLNG, care sunt soluții potrivite pentru transportul rutier pe distanțe lungi. Deja 10% din rețeaua paneuropeană Eurowag, de peste 15.000 de stații de realimentare, oferă carburanți alternativi și această rețea continuă să se extindă.
Construind această nouă arhitectură de afaceri, companiile se confruntă cu provocări serioase. Decarbonizarea ca serviciu oferit de Eurowag ajută companiile de transport să înțeleagă opțiunile lor și să construiască planuri de afaceri cuprinzătoare, cu obiectivul de a gestiona costurile și impactul CO2.
Standardele de sustenabilitate și raportarea ESG devin esențiale în aproape fiecare industrie din jurul nostru. Clienții logistici, în special în retail și comerț electronic, solicită din ce în ce mai mult parteneri logistici verzi. În această logică, trecerea de la vehiculele „tradiționale” la carburanți regenerabili sustenabili și electrificare va deveni un avantaj competitiv.
UE revizuiește Directiva privind impozitarea energiei pentru a elimina tratamentul favorabil pentru carburanții fosili, aliniind politicile fiscale cu obiectivele climatice. În plus, Sistemul de Comercializare a Certificatelor de Emisii (EETS) se extinde pentru a acoperi transportul rutier, făcând opțiunile de transport cu emisii ridicate de carbon mai costisitoare și încurajând trecerea la alternative mai curate.
Prin intermediul programului Eurowag de decarbonizare ca serviciu și extinderea constantă a rețelei de realimentare, combinate cu soluții financiare atractive, ajutăm companiile de transport să navigheze mai ușor prin complexitatea tot mai mare a acestui proces. În al doilea rând, Eurowag este bine cunoscută pentru depășirea limitelor în ceea ce privește soluțiile energetice alternative și mai ecologice. Compania are o strategie solidă de decarbonizare și a dezvoltat o rețea dedicată de oferte Green Fuel Corridor, care acoperă HVO și bioGNL. Folosind biocarburanți, companiile își pot reduce amprenta de carbon instantaneu cu 90%, iar cel mai bun lucru este că Eurowag emite un certificat de sustenabilitate. „Decarbonizarea devine o practică obișnuită pentru companiile de transport și logistică, dar trebuie explicată și înțeleasă corespunzător pentru a lua decizia de afaceri corectă, iar aici intervine Eurowag”, spune Victor Ion, Country Manager Eurowag România.
Soluțiile oferite de Eurowag ajută companiile să urmărească cu ușurință consumul de carburant și emisiile, furnizând date care susțin raportarea ESG și optimizarea flotei. Și toate acestea se realizează fără întreruperi operaționale, ceea ce reprezintă o cerere cheie din partea acestei industrii.
Dar, cel mai important, Eurowag este un partener de încredere în industria logistică pentru toate companiile care pregătesc următorii pași către decarbonizare, inclusiv consultanță pentru construirea unei strategii cuprinzătoare, identificarea celor mai rentabile rute către decarbonizare – sau o adoptare scalabilă, permițând companiilor să se îndrepte progresiv spre viitor.
Eurowag are programe deschise de consultanță pentru companiile de transport și organizează frecvent webinarii sau sesiuni de training cu firme din industrie. Pe 10 iunie, doritorii se pot înscrie la un asemenea webinar în care se vor prezenta și explica principalele direcții dar și provocările procesului de decarbonizare.
Pagina de inregistrare: Webinar Live: Accelerând Spre Viitor cu Eurowag: Totul Despre Taxele de Drum și HVO