Examenul pentru permis auto se modifica

Ministerul Administratiei si Internelor a lansat pe site-ul sau, in dezbatere publica pana pe 15 octombrie, proiectul de act normativ privind modificarea procedurii de examinare pentru obtinerea permisului de conducere.

Agerpres transmite ca, potrivit proiectului de act normativ, examinarea pentru obtinerea permisului de conducere ar urma sa se efectueze la serviciile publice comunitare pe a caror raza de competenta teritoriala candidatii isi au domiciliul, resedinta sau rezidenta normala, iar in cazul cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene care se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni, la serviciile publice comunitare pe a caror raza de competenta teritoriala se afla institutia de invatamant. Potrivit proiectului de act normativ, proba teoretica ar consta in rezolvarea unui test in sistem informatic, prin utilizarea unei aplicatii informatice puse la dispozitie de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. Rezolvarea testului nu necesita abilitati sau competente de operare pe calculator din partea candidatului, accesul la aplicatia informatica realizandu-se doar prin atingerea unui ecran.

Proba practica ar urma sa cuprinda testarea conducerii unui autovehicul in poligon si/sau, dupa caz, in traseu, atat in localitati, cat si in afara acestora, inclusiv dupa lasarea serii.

Proiectul prevede ca examinarea candidatilor la proba teoretica sa se efectueze pe baza unor teste de cunoastere a legislatiei rutiere, a notiunilor de conduita preventiva, prim ajutor si a notiunilor elementare de mecanica. Testele contin intre 11 si 26 de intrebari particularizate pentru fiecare categorie/subcategorie, iar timpul de rezolvare a lor este intre 15 si 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 9 intrebari.

In scopul eliminarii posibilitatii de substituire a persoanei candidatului, pe timpul desfasurarii probei teoretice, sistemul informatic preia 3 imagini faciale ale acestuia, care se vor tipari pe anexa la testul de examen.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.