Excedent bugetar de 1,52 miliarde lei în T1

baniBugetul de stat a înregistrat un excedent de 1,52 miliarde de lei în primul trimestru (T1) al acestui an, reprezentând 0,19% din PIB, însă față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a ridicat la 3 miliarde lei (0,4% din PIB), este la jumătate.

Potrivit datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) veniturile bugetului general consolidat însumează 59,53 miliarde lei în T1 (7,3% din PIB) și sunt mai mari cu 7,1%, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creșteri și la colectarea impozitului pe salarii și venit (+15,8%), a contribuțiilor sociale (+14,8%), a impozitului pe comerț exterior și tranzacții internaționale (+18,2%) și a veniturilor din capital (+12,7).

Colectarea altor impozite și taxe pe bunuri și servicii a crescut cu 60,2% față de T1 din 2016, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

În ceea ce privește colectarea TVA, s-a înregistrat o scădere cu 9,1% față de primele trei luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de la 24% la 20%, măsură care a produs efecte din februarie 2016. Totodată, din februarie 2017, încep să se resimtă și efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Cu toate acestea, colectarea TVA a crescut cu 2,5% în februarie 2017 față de februarie 2016, și cu 8,9% în martie 2017, comparativ cu martie 2016.

De asemenea, față de anul precedent, s-au înregistrat creșteri de 21,2% la impozitele și taxele pe proprietate virate de administrațiile locale la bugetul de stat.

Au fost alocați 2,9 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii, care vor fi decontați din sumele primite de la Uniunea Europeană.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 58 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10,4% față de aceeași perioadă din anul precedent, iar cheltuielile de personal au crescut cu 16,4%, ca urmare a majorărilor salariale acordate angajaților din sănătate și educație din administrația locală și din instituțiile publice de spectacole sau concerte, precizează MFP.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 9,7%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie până la 917,5 lei, majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii, indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție etc.

Cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, diminuările înregistrându-se la bugetul de stat, cu 2,6%, și la nivelul administrațiilor locale, cu 2,5%.

“Subvențiile sunt în creștere cu 114,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea majoră provenind de la subvențiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli. Pentru investiții au fost alocați 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, care includ cheltuieli de capital și programe de dezvoltare finanțate din surse interne și externe”, mai arată Ministerul de Finanțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.