Executivul a adoptat facilitatile privind somajul tehnic pentru 2010

Executivul a adoptat actul normativ care reglementeaza somajul tehnic pentru anul 2010, a anuntat primul-ministru Emil Boc la briefing-ul de presa sustinut la finalul sedintei de Guvern din 5 februarie. „Prin acest act normativ, vor fi salvate in jur de 200.000 de locuri de munca”, a apreciat premierul Boc.

Mai exact, pe perioada suspendarii temporare a activitatii, totale sau partiale, a unui agent economic, statul va sustine de la buget plata tuturor contributiilor de asigurari sociale, urmand ca salariatul sa primeasca 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. De asemenea, salariatul este scutit de plata impozitului pe venit.

„Am decis sa luam aceasta masura stiind ca, cel putin in prima parte a anului 2010, inca sunt conditii dificile din punct de vedere economic si dorim sa oferim un sprijin direct firmelor pentru a putea mentine locurile de munca si, implicit, cetatenilor”, a precizat seful Executivului.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan, a adaugat ca facilitatile privind somajul tehnic se aplica pentru 90 de zile calendaristice, incepand cu luna februarie. Estimarile oficiale au avut in vedere ca sustinerea acestor facilitati, pentru 200.000 de angajati, va conduce la o pierdere a bugetelor statului – fie ca este vorba de bugetul de stat sau de bugetele de asigurari – de circa 493 milioane pe intregul an, a aratat ministrul Seitan, in timp ce intrarea in somaj a 200.000 de angajati ar costa bugetul de somaj circa 900 milioane lei. „Protejam bugetul de somaj pentru alte situatii si, in acelasi timp, protejam lucratorii care-si incaseaza veniturile si intreprinderile pentru a avea oamenii la indemana cand vor avea nevoie”, a explicat Mihai Seitan.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.