Fabrică IVECO în România, pentru camioanele Armatei (galerie foto)

Iveco Defence Vehicles construiește, în localitatea Petrești din județul Dâmbovița, în apropiere de Autostrada A1 București-Pitești o fabrică pentru realizarea parțială a unora dintre cele peste 2.900 de camioane și platforme militare contractate de Ministerul Apărării Naționale România (MApN). Primul contract subsecvent, în valoare de peste 216 milioane de euro, fără TVA, semnat în ultima zi a anului trecut, pentru o tranșă de 942 de camioane ce vor fi livrate în următorii 4 ani, prevede ca toate vehiculele începând cu numărul 301 să fie produse în România.

Reprezentanții Iveco Defence Vehicles au lansat, în 25 august, lucrările de construire a fabricii. care va avea o suprafață de circa 9.000 de mp. 

„Se vor realiza cabinele blindate și neblindate aferente vehiculelor și integrarea lor cu toate dotările. Se vor realiza toate operațiile industriale aferente, de la completarea șasiului de bază și până la inspecția tehnică finală”, a declarat directorul de export pentru Europa de Est şi CIS al companiei IVECO Defence Vehicles, Bogdan Iuliade.

„Investiția de la Petrești este un prim pas pe care intenționăm să-l completăm în cel mai scurt timp posibil, în circa 6 luni. Fabrica, ce se va ridica pe o suprafață de 9.000 mp, cu o capacitate de producție de circa 440 de camioane pe an, este compusă din trei linii de producție cu 25 de zone de lucru, o linie completă de tinichigerie și vopsitorie cu 9 zone de lucru, o linie de finisare cu 7 zone de lucru precum și spații destinate activităților logistice, de testare, control al calității și acceptanță finală cu MApN. Lotul de teren pe care ste amplasată fabrica, de 45.000 de mp, ne va permite o dezvoltare durabilă și extinderea acestor activități de producție în viitorul apropiat”, a adăugat el.

La eveniment au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ministrul Economiei, Virgil Popescu, și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat: „Astăzi se inaugurează oficial lucrările pentru realizarea unei investiţii într-o capacitate de producţie în România, o investiţie care valorează aproximativ 50 de milioane de euro, investiţie care va crea în primă fază 200 de locuri de muncă directe în această capacitate de producţie, dar, de asemenea, prin toate contractele cu furnizori autohtoni va genera dinamică economică, locuri de muncă suplimentare. Această investiţie este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence.

Premierul a salutat decizia companiei IVECO de a-și stabili centrul regional în România, la Bucureşti, „de a-şi înfiinţa, practic, cartierul general în ţara noastră pentru Europa Centrală şi de Est”: „Sunt convins că această investiţie este o investiţie serioasă, va fi urmată de alte investiţii serioase, care să genereze dezvoltare economică pentru România, care să creeze locuri de muncă bine plătite, pentru că se ştie că în industria de apărare, din cauza tehnologiilor ridicate ca nivel, mâna de lucru este o mână cu pregătire superioară şi salariile în industria de apărare sunt salarii peste medie”.

Ludovic Orban a ținut să amintească despre colaborarea economică remarcabilă” dintre Italia şi România: „În România sunt zeci de mii de firme, sunt cel puţin 24 de mii de firme active cu capital italian, care au dezvoltat afaceri în România, care au creat locuri de muncă. De asemenea, trebuie să ştiţi că şi în Italia sunt aproximativ 26.000 de societăţi care au cel puţin un acţionar român şi vreo câteva zeci de mii de întreprinderi individuale care au fost realizate de români. Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania, şi Italia este un prieten atât în colaborarea economică, cât şi în colaborarea în toate celelalte domenii de activitate, între România şi Italia existând o relaţie de prietenie şi de parteneriat extrem de important”.

Conform caietului de sarcini, cele 2.902 de paltforme multifuncționale (8X8, 6X6 și 4X4) vor fi împărțite astfel:
 
Autocamion de transport capacitate mică ACMC – 254 bucăți

Autofurgon frigorific AFF – 59 bucăți

Autocamion de transport capacitate medie ACMD – 536 bucăți

Autocamion de transport capacitate medie ACMD- MAC (șasiu camion tactic) – 499 bucăți

Autocamion cu oblon ridicător AOR – 21 bucăți

Autocamion transport container specializat ATCS – 284 bucăți

Autocamion transport container specializat ATCS-MAC (șasiu camion tactic) – 34 bucăți

Autocisternă CL de capacitate medie ACCL – 89 bucăți

Autocisternă CL de capacitate medie ACCL-MAC (șasiu camion tactic) – 40 bucăți

Autocisternă apă de capacitate medie ACAP – 102 bucăți

Autocamion de transport capacitate mare ACMR – 503 bucăți

Autocamion de transport capacitate mare ACMR-MAC (șasiu camion tactic) – 108 bucăți

Ansamblu Autotractor cu șa – cap tractor ATS cu Semitrailer pentru transport echipament greu și agabaritic STEG – 119 bucăți

Autotractor cu șa – cap tractor ATS-MAC (șasiu camion tactic) – 13 bucăți

Autotranscontainer ATC – 199 bucăți

Vehicul cu troliu și macara pentru recuperare și evacuare VRE – 42 bucăți.

Armata Română a mai achiziționat 57 de camioane militare de la IVECO, în anul 2015, și alte 173 de camioane militare, în 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.