Fara lichide in avion

Vinurile scumpe, parfumurile sau apa sfintita vor continua sa fie confiscate inca multi ani din bagajele de mana ale calatorilor aflati pe aeroporturile din Uniunea Europeana, deoarece tehnologia capabila sa detecteze explozibili in lichide nu a fost inca descoperita, informeaza Agerpres.

“Progresele industriei in materie de echipamente de detectie capabile sa analizeze eficient lichidele ce ar putea fi folosite la fabricarea explozibililor au fost mai lente decat s-a prevazut”, au recunoscut reprezentantii Comisiei Europene, intr-un document ce va fi prezentat, la Luxemburg, ministrilor transporturilor din UE.

Si expertii din Statele Unite au ajuns la aceleasi concluzii in urma cu o luna. Americanii au instalat deja 875 scanere de ultima generatie in 78 de aeroporturi. Noile aparate sunt dotate cu un program ce analizeaza lichidele sau gelurile ce trec prin masinarie, insa alarma se declanseaza de mult prea multe ori atunci cand este vorba de flacoane inofensive. Acest sistem nu este certificat. Constructorii aparatelor au anuntat ca urmeaza sa lucreze asupra softului intre un an si un an si jumatate, au precizat surse de la Bruxelles.

Doar doua metode de control sunt certificate in UE. Prima, si cea mai simpla, consta in scufundarea in lichid a unei tije, in timp ce pentru cea de-a doua metoda este nevoie de un scaner de marimea unui robot de bucatarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.