Feribot intre Turnu Magurele si Nicopole

Premierul Emil Boc si omologul sau bulgar Boyko Borissov au inaugurat linia de feribot Turnu Magurele-Nicopole si au convenit, cu aceasta ocazie, sa construiasca doua poduri noi, Bechet-Oreahovo si Calarasi-Silistra, si doua hidrocentrale.

 

Realizarea liniei de feribot s-a facut in cadrul unui proiect „in oglinda” romano-bulgar, cofinantat din fonduri europene prin Programul Phare CBC 2002. Costurile ce au revenit partii romane au fost de 4,5 milioane de euro, din care 3,3 milioane euro de la Phare, iar pentru partea bulgara – de 13 milioane de leva. Feribotul “Europa” poate transporta peste Dunare 260 de pasageri, 34 de autovehicule si maximum 9 tiruri, de patru ori pe zi. Nava poate fi ancorata in orice port dunarean care dispune de instalatii portuare specifice, avand o autonomie de circa 21 de zile sau 350 Km. “Este o masura buna in privinta libertatii de miscare a cetatenilor tarilor noastre. Speram ca, incepand cu martie 2011, nu vom mai avea nevoie de niciun act de identitate de a trece dintr-o parte in alta, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen”, a declarat prim-ministrul Boc.

In privinta colaborarii viitoare cu partea bulgara, premierul a amintit despre continuarea lucrarilor la Podul Calafat-Vidin – pentru care asteapta un raspuns pozitiv de la Comisia Europeana pentru prelungirea Programului ISPA. Colaborarea va fi extinsa prin construirea a cel putin doua noi poduri – Bechet-Oreahovo si Calarasi-Silistra – si a doua noi hidrocentrale. In privinta taxelor de la Podul Giurgiu-Ruse, Emil Boc sustine ca se va gasi o solutie de diminuare sau chiar de eliminare a ei pentru autoturisme, inainte de deschiderea sezonului estival.

La randul sau, Boyko Borissov a vorbit despre investitiile in transport, precizand ca acestea reprezinta, practic, locuri de munca si, implicit, prosperitatea regiunii in aceasta perioada de criza economica mondiala. ”In aceasta zona portuara, feribotul va circula de cel putin patru ori pe zi. Atat timp cat exista transport, exista activitate, exista viata activa. (…) Este greu, dar aceasta criza nu va dura 100 de ani. Totusi, in aceste luni, in acest an, facem proiecte astfel incat sa trecem de aceasta perioada”, a spus el.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.