Festivalul Italian 2013

Dacă iubiţi Italia şi sunteţi fan al mărcii speciale denumite “excelenţa italiană”, nu este neapărat nevoie să călătoriţi până acolo întrucât, din mai şi până pe 30 iunie, se desfăşoară în România, Festivalul Italian, prilejuit de aniversarea a 152 de ani de la unitatea Republicii Italiene, care s-a produs pe 2 iunie 1946, când ţara a ieşit dintr-o îndelungată perioadă de dictatură fascistă şi cinci ani de război.

Acel moment a deschis nu doar o deosebit de fericită perioadă pentru istoria Italiei, ci a fost un act important pentru ţară, deoarece odată cu Republica Italiană s-au fundamentat valorile care au caracterizat istoria Italiei în aceşti ultimi 68 de ani.

Între România şi Italia sunt vechi legături de prietenie ale căror rădăcini îşi trag seva din secole de istorie comună.

În fiecare an, Ambasada Italiei la Bucureşti dedică acestor legături un Festival Italian, devenit deja o tradiţie, aflat anul acesta la cea de-a 5-a ediţie, festival care se desfăşoară în perioada premergătoare şi ulterioară sărbătoririi Republicii Italiene.


Conferinta presa_10 mai 2013_Resedinta Italiei la Bucuresti

Organizat de Ambasada Italiei, reprezentată de E.S. Diego Brasioli, ambasadorul acestei ţări în România, în colaborare cu ICE – Agenţia pentru Promovarea în străinătate şi internaţionalizarea societăţilor italiene şi Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso” din Bucureşti, Festivalul Italian 2013 cuprinde un calendar amplu şi variat de activităţi, propunând publicului din România o gamă largă de evenimente culturale şi promoţionale, precum şi întâlniri academice.

În ceea ce priveşte muzica, publicul va avea de ales între faimosul tenor italian Andrea Bocelli (al cărui concert are loc sub patronajul ambadadei), tânărul violonist român Alexandru Tomescu, aflat într-un nou turneu intitulat “Bach to basics”, spectacolul de operă “Nabucco” de Giuseppe Verdi, de la a cărui naştere în 2013 se sărbătoresc 200 de ani, sau concertele de la Palatul Brâncovenesc Mogoşoaia dedicate celebrării a 300 de ani de la moartea compozitorului baroc italian Arcangelo Corelli.

Oferta este bogată şi în ceea ce priveşte literatura şi cercetarea academică taliană, căci vor fi lansate mai multe volume: o culegere de opere italiene în limba română, volumul de “Poezii” al lui Sandro Penna în ediţie bilingvă.

Va fi organizat şi un seminar de istorie cu tema “Italia şi România între secolele XIX şi XX: relaţii, convergenţe, contraste” la care vor participa specialişti din ambele ţări.

“Aruncătorii de steaguri din Cori” vor susţine spectacole de adevărată acrobaţie în Centrul Istoric al Bucureştiului, iar apoi vor participa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

În cadrul Festivalului sunt organizate “Săptămânile dedicate restaurantelor, modei şi designului interior”, când oricine poate testa direct calitatea produselor culinare italiene într-o vastă reţea de mari magazine şi restaurante italiene, iar moda şi designul interior vor oferi la preţuri promoţionale tot ce au mai bun şi mai modern “made in Italy”.

În lanţurile de magazine “Metro Cash & Carry România” va fi organizată cea de-a treia ediţie a evenimentului intitulat “Gustul Italiei”, cu scopul de a face mai bine cunoscute produsele alimentare italiene. O promoţie similară cu reducere de preţuri se va desfăşura şi la benzinăriile Eni.

Minunăţiile din Regiunea Toscana vor fi prezentate la Hotelul “Hilton” din Bucureşti de producătorii din sectorul enogastronomic şi agroturism, în special cei din zona Chianti. Aceştia vor încerca să le prezinte vizitatorilor şi operatorilor economici faimoasa lor regiune, vestită pentru patrimoniul artistic şi frumuseţile sale naturale.

“Academia Italiană a Bucătăriei” va organiza la restaurantul “Roberto’s” o cină festivă dedicată bucatelor tradiţionale din Toscana, la care sunt invitaţi iubitorii de savori italiene.

Realizarea festivalului a fost posibilă datorită contribuţiei generoase a unor societăţi italiene cu activitate în România, care s-au alăturat cu entuziasm în scopul de a promova produsele italiene de excelenţă.

Programul complet al Festivalului Italian poate fi găsit pe internet la adresa www.festivalitalian.ro, site ce poate fi consultat zilnic pentru detalii actualizate ale fiecărui eveniment.

Marilena BORCESCU

marilena.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.