Finanțare europeană pentru o stație de metrou supraterană

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a semnat cu Metrorex, pe 15 decembrie, contractul de finanțare din fonduri europene privind „Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația Berceni și Șoseaua de Centură”.

„Faptul că am găsit sursa de finanțare, din fonduri europene nerambursabile, este cu atât mai îmbucurătoare, cu cât vine și în concordanță cu strategia noastră de a implica autoritățile locale în astfel de proiecte. Iată că se poate, după ce am aplicat acest concept la nivelul CNAIR, în cazul unor centuri ocolitoare pe care le-am dat autorităților locale, venim acum și către Metrorex. Dezvoltarea rețelei de metrou are în vedere o extensie și dincolo de Șoseaua de Centură, astfel încât să putem pune în practică strategia noastră de mobilitate urbană din zona București-Ilfov”, a declarat ministrul Bode.

Iată și precizările MTCI transmise ZIUA CARGO:

Acest proiect este în concordanță cu Strategia de Dezvoltare a rețelei de metrou și a făcut obiectul mai multor analize, atât la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, cât și la nivelul Consiliului General al Municipiului București, al Consiliului Județean Ilfov și al Primăriei Sectorului 4. Aceste analize s-au concretizat în anul 2019 când a fost semnat Protocolul pentru obiectivul de investiții, încheiat între Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (în calitate de administrator), concedentul imobilului aferent obiectivului de investiții – Metrorex  și Primăria Sectorului 4, cu avizul CGMB.

Valoarea totală de circa 214,9 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de aproximativ 180 de milioane de lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 153 de milioane de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 27 milioane de lei va fi finanțată din bugetul AM POIM).

Finanțarea nerambursabilă este alocată din  cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 1 „Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a metrou-lui”, Obiectiv specific 1.4 „Creșterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în București – Ilfov.

Obiectivul general al proiectului „Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură” vizează creșterea gradului de accesibilitate la rețeaua de transport cu metroul în zona de Sud a Municipiului București, prin extinderea magistralei M2 cu o stație supraterană, în apropierea șoselei de centură.

Prin acest proiect, ce are ca termen de implementare 55 luni, se dorește  extinderea rețelei actuale de metrou prin construirea unei noi stații supraterane la standarde europene și îmbunătățirea infrastructurii existente prin prelungirea liniei existente cu 1,6 km de cale de rulare, conducând astfel la creșterea ponderii de călători transportați cu metroul și, totodată, reducerea timpului petrecut în trafic pentru tranzitarea orașului ca urmare a implementării proiectului.

Procedurile de derulare si urmărire a contractului se execută de către Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistența tehnică.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.