Finanțare pentru Autostrada Târgu Mureş – Câmpia Turzii

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat în 19 iunie o finanţare de peste 246 milioane de euro, din Fondul de coeziune, pentru construirea secțiunii de autostradă ce leagă localitățile Târgu Mureş, Ogra și Câmpia Turzii, în lungime de aproape 52 de km. 

“Acest tronson atât de aşteptat poate intra în linie dreaptă, pentru că începând de mâine banii vor intra în bugetul naţional pentru a fi folosiţi la realizarea acestei părţi de autostradă. Acest proiect de mare importanţă, situat pe un coridor european strategic, va contribui la crearea unei reţele de transport mai rapide şi mai sigure în România. De asemenea, va face regiunea mai atractivă atât pentru investitori, cât și pentru turism şi va înlesni dezvoltarea economică, permițând locuitorilor să reducă timpul necesar deplasării între Tîrgu Mureș și Câmpia Turzii la mai puțin de oră”, a declarat oficialul european.

Corina Crețu a precizat însă că România nu a depus la CE proiectul pentru acest segment de autostradă:

“N-avem, din păcate, un proiect depus la Comisia Europeană pentru Târgu Mureş – Iaşi, aşteptăm un răspuns din partea Guvernului României, noi ne-am oferit pentru această perioadă de programare să realizăm studiul de fezabilitate. Proiecte noi nu mai avem. Din păcate pentru miliardele de euro pe care le avem la dispoziţie pentru infrastructura mare, am primit spre aprobate în cei 4 ani de când sunt comisar european doar patru proiecte, din care azi s-a aprobat cel de-al treilea”.

“În timpul mandatului meu de comisar european am primit spre aprobare doar proiecte de peste 50 de milioane de euro – 4 proiecte majore”, a declarat Corina Creţu la Parlamentul European.

Proiectul are în vedere construirea unei porțiuni de 51,8 km de autostradă cu două benzi pe sens de circulație, între oraşele Târgu Mureş și Câmpia Turzii.

Totodată, va fi realizată o secțiune de 4,7 km în apropierea oraşului Tîrgu Mureş.

Autostrada Târgu Mureş – Câmpia Turzii va face parte din Coridorul 9 – Rin-Dunăre, ce leagă Strasbourg de Constanța în cadrul rețelei de transport pan-european.

Proiectul urmează a fi finalizat până în luna octombrie 2019.

România beneficiază de o alocare de peste 22 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014–2020. Proiectele de infrastructură mare din domeniul transportului urmează a beneficia de 5,1 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.