Firea înființează 19 societăți comerciale pentru serviciile publice ale Capitalei

firea-Cu acordul CGMB, primarului general Gabriela Firea va înființa 19 societăți comerciale pentru gestionarea serviciilor publice ale Capitalei. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat, marți seară, cele 19 proiecte de hotărâre care prevăd acordul de principiu pentru înființarea acestor societăți comerciale ale municipalității.

Acestea vor avea ca obiect de activitate:

  • producerea, furnizarea energiei electrice și termice, servicii energetice și de mentenanță
  • realizarea activităților necesare asigurării serviciului de iluminat public
  • administrarea și dezvoltarea infrastructurii unităților sanitare ale municipalității
  • protecția civilă și activitățile de voluntariat specifice acesteia
  • servicii în tehnologia informațiilor
  • construirea, dezvoltarea și administrarea de baze sportive și terenuri de sport
  • punerea în valoare și exploatarea obiectivelor turistice din Capitală, promovarea Municipiului București ca destinație turistică
  • administrarea parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor și ștrandurilor
  • serviciul de administrare a rețelei de agrement a Municipiului București
  • administrarea spațiilor publicitare
  • întreținerea materialului lemnos situat pe spațiile verzi aflate pe domeniul public
  • asigurarea protecției și siguranței obiectivelor de interes public și privat
  • consolidarea clădirilor cu risc seismic
  • servicii de coordonare/consultanță pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului București
  • gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului București
  • administrarea drumurilor
  • administrarea parcărilor publice
  • dispecerizarea activității de transport local de persoane pentru troleibuze, tramvaie și autobuze
  • managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători și management al flotei transportului public.

“Nu se va institui niciun monopol”

La ședința CGMB, primarul general Gabriela Firea le-a spus consilierilor că tarifele la utilități vor scădea iar calitatea serviciilor va crește:

“Pentru cetățeni, beneficiul va fi evident și imediat și va consta într-o reducere a tarifelor la utilități, reducerea tarifelor la toate prestațiile în ceea ce privește serviciile publice, de asemenea, ridicarea calității acestor servicii prestate către cetățeni. Se vor crea noi locuri de muncă și nu se va institui niciun monopol de către aceste societăți comerciale pe acțiuni ale municipiului București, deoarece, prin lege, CGMB și Primăria Generală au atributul de a presta servicii publice către cetățeni”.

“Avem această responsabilitate și putem să o realizăm prin două modalități legale — să ne asumăm gestiunea acestor servicii publice, fapt ce vă propun eu în acest moment sau să delegăm aceste servicii publice. (…) Astăzi, prin votul dumneavoastră, înlocuim un mod de administrare deficitar, neprofesionist, birocratic și corupt al Capitalei cu un model suplu, european, profesionist. Spunem adio administrațiilor și regiilor și constituim societăți pe acțiuni, așa cum se întâmplă în întreaga Europă, sub controlul Consiliului General, cu plan de investiții și strategie aprobate de CGMB. (…) Ce dorim prin votul de astăzi? Să avem servicii publice de bună calitate, profesioniste, la tarife reduse și să răspundem cu toții prezent cererilor cetățenilor”, a adăugat edilul capitalei.

Firea a mai spus că Primăria Capitalei nu va distorsiona mediul privat din București, pentru că nu toți antreprenorii români și străini aveau acces la bugetul Capitalei, iar ani de zile doar câteva firme au fost “abonate” la banul public.

“Felul de a face administrație a fost extrem de păgubos până acum. (…) Capitala este plină de gropi, e murdară, nu are un management inteligent al traficului. (…) Facem primii pași pentru înființarea holdingului București — Capitală Europeană. (…) Acest holding va fi alcătuit din peste 20 de societăți comerciale pe acțiuni, nu SRL-uri. (…)100% acționar fiind municipalitatea, deci nu privatizăm Capitala. (…) Două dintre societăți sunt deja înființate, mă refer la Trustul pentru construcții metropolitane și ați dat avizul dumneavoastră pentru înființarea unei societăți care să aibă ca obiect de activate dezinsecția, deratizarea în Capitală. Astăzi vă supun dezbaterii și aprobării acordul de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale pe acțiuni 100% ale municipalității în mai multe domenii de activitate. Unele dintre ele au în acest moment reprezentare în regii, administrații, altele pur și simplu erau abandonate și nu se ocupa nimeni în Capitală de aceste domenii, cum ar fi, spre exemplu, promovarea valorilor turistice ale Bucureștiului”, a insistat primarul general.

Gabriela Firea a adăugat că aceste societăți comerciale pe acțiuni se vor supune controlului anual al Curții de Conturi, vor face achizițiile doar potrivit legislației naționale în domeniu, iar adunările generale ale acționarilor vor fi formate din consilieri generali.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.