Firmele din domeniul HORECA sunt scutite încă 3 luni de impozitul specific. O Hotărâre în acest sens a fost adoptată, în 16 iunie, de Guvernul Orban.
La ginalul ședinței Executivului, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a explicat mecanismul în baza căruia se va aplica această scutire:
„Impozitul acesta este un impozit anual datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, restaurante, cafenele şi din cuantumul impozitului anual, calculat la 365 de zile, se scade perioada de 90 de zile pentru operatorii economici care beneficiază de această facilitate, la care se adaugă cele 60 de zile anterioare. Plata acestui impozit se va face până la data de 25 octombrie, astfel fiind amânat termenul de 25 iulie”.
O altă măsură în favoarea firmelor din domeniul HORECA prevede scutirea agenţilor economici care desfăşoară activităţi pe plajă de plata uneia dintre tranşele taxei de administrare.
„Operatorii economici din zona turistică şi de hoteluri, restaurante, cafenele care deţin în administrare proprietăţi pe plajă, astăzi, în baza acestui act normativ, au fost scutiţi de una dintre cele trei tranşe de plată la care aveau obligaţia pentru anul 2020. Operatorii economici care desfăşoară activităţi pe plajă, care au în administrare aceste spaţii, erau obligaţi la plata unor taxe de administrare a acestor plaje, în număr de trei tranşe. Potrivit acestui act normativ, sunt scutiţi de una dintre aceste tranşe cei care aveau obligaţia de plată în trei tranşe. Cei care aveau obligaţia de plată în două tranşe sunt scutiţi de 30% din cuantumul datorat”, a spus Ionel Dancă.
Totodată, operatorii economici care plătesc până la 25 iulie impozitele aferente trimestrului al doilea şi cei care achită până la 25 octombrie impozitele aferente trimestrului al treilea vor beneficia de o bonificaţie de 10% din impozitul datorat.
„Tot în cadrul aceluiaşi act normativ a fost adăugată, la facilitatea privind acordarea unor bonificaţii pentru cei care au plătit impozitul pe profit sau alte impozite specifice pentru primul trimestru al anului, au fost adăugate două noi perioade care pot face obiectul acestei bonificaţii, respectiv trimestrul doi şi trimestrul trei al anului. Respectiv, pentru cei care plătesc până la 25 iulie impozitele aferente trimestrului doi şi cei care plătesc până la 25 octombrie impozitele aferente trimestrului trei – bonificaţie de 10% din impozitul datorat”, a mai explicat el.
În baza aceluiaşi act normativ, au fost prelungite sau prorogate unele termene în ceea ce priveşte obligaţiile de plată: „Pe perioada stării de urgenţă plus un număr de alte zile, ulterior acestei stări de urgenţă, operatorii economici au beneficiat de posibilitatea suspendării unor obligaţii de plată, iar pentru această perioadă nu erau calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere. De asemenea, aveau posibilitatea solicitării reeşalonării obligaţiilor de plată scadente în această perioadă. Potrivit noului act normativ, perioada până la care ei beneficiază de această facilitate, respectiv de suspendarea obligaţiei de plată fără a se calcula dobânzi şi penalităţi, se prelungeşte până la 25 octombrie”.
Proiectul ordonanţei de urgenţă care prevede facilităţi fiscale pentru operatorii care exploatează jocuri de noroc, aferente perioadei de întrerupere a activităţii, a fost parcurs în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern.
„A fost o propunere aflată în primă lectură. Urmează să se analizeze într-o şedinţă de Guvern ulterioară modul de aplicare a unor astfel de măsuri. Dar şi aici se impune o precizare: vorbim despre facilităţi pentru unii operatori economici pentru perioada în care aceştia au avut activitatea întreruptă parţial sau temporar pe perioada stării de urgenţă. O astfel de măsură a rămas în analiză pentru o şedinţă de Guvern ulterioară”, a precizat Dancă.