CCR a amanat pentru joi sedinta de stabilire a validitatii referendumului. Curtea a solicitat informatii de la MAI si INS

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat pentru joi, la ora 9.00, dezbaterile pe marginea referendumului, se arata intr-un comunicat al CCR transmis presei. Curtea a informat ca a solicitat de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si de la Institutul National de Statistica (INS) informatii suplimentare.

Amintim ca USL a depus, miercuri, o sesizare la CCR, in care cere validarea referendumului, invocand ca acesta a fost organizat in baza OUG 41 pe vremea cand nu era prevazut cvorumul de 50%+1.

Totodata, USL argumenteaza ca pe listele de alegatori nu ar fi totalul de 18,292 milioane, cat a anuntat MAI, ci vreo 16 milioane, cat ar reveni in urma prezentarii, de catre INS, a datelor partiale de la referendumul din octombrie 2011.

Seful INS sustine insa ca toate informatiile privind populatia de peste 18 ani,cu drept de vot,leareDirectia de Evidenta a Populatiei,din cadrul MAI. La fel spune si Traian Basescu.

Culmea este ca la alegerile locale de acum o luna si jumatate nu se punea din partea reprezentantilor USL problema organizarii in functie de datele INS.

CCR s-a reunit miercuri, incepand cu ora 14.00, dupa ce a primit dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului de la membrii Biroului Electoral Central.

Dupa verificarea datelor din dosare, la ora 18.00 a inceput sa judece pe fond, iar o ora si jumatate mai tarziu a decis sa amne sedinta pentru joi, data la care asteapta saprimesca si documentele cerute dela MAI si INS.

Pentru ca referendumul sa fie validat sau invalidat este nevoie de votul favorabil a doua treimi dintre judecatorii CCR (6 dintre cei 9 judecatori).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.