UPDATE! Vanghelie, ARESTAT pentru 30 de zile. STENOGRAME

Acuzat de luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu, Marian Vanghelie a fost arestat pentru 30 de zile în această dimineață, prin sentința judecătorului de drepturi și libertăți de la Instanța Supremă, care a admis cererea procurorilor DNA.

UPDATE 9 iulie: Vanghelie a fost eliberat din arestul preventiv şi plasat în arest la domiciliu.

Aseară, la intrarea în sala de judecată, el le-a spus jurnaliștilor: „Am loc în celulă pentru Ponta și Oprea”. În jurul orei 23.00 i-a expirat ordonanța de reținere iar Vanghelie a plecat acasă.

Astăzi, după pronunțarea sentinței, Vanghelie a fost dus în jurul orei 8.30 la arestul Poliţiei Capitalei.

Sentința nu este definitivă, dar  executorie. Primarul a contestat măsura arestării preventive iar un alt complet al Instanţei Supreme va stabilească dacă el va rămâne după gratii.

37 de volume

Dosarul de corupție are 37 de volume, din care 35 conțin contracte, facturi și chitanțe cu detalii privind activitatea infracțională a primarului Sectorului 5 – emblemă a PSD până în noiembrie anul trecut, când a fost dat afară din partid după ce a cerut capul lui Victor Ponta pentru pierderea alegerilor prezidențiuale.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – 2015, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei.

Supraevaluarea contractelor, cu 100% 

“Valoarea de atribuire a acestor contracte depășea valoarea efectivă de execuție a lucrărilor cu 90 până la 100%, ceea ce permitea realizarea unui profit substanțial (mult peste un profit obișnuit, realizat în relațiile economice firești) pentru societățile comerciale controlate de către Dumitru Marin. Acest profit foarte mare se realiza în dauna bugetului Primăriei Sectorului 5 București și a instituțiilor din subordinea acesteia. Cea mai mare parte a profitului astfel realizat era introdus într-un circuit evazionist (constituit dintr-un lanț de firme-tampon și firme-colectoare, cu comportament de tip fantomă)”, se arată în referatul DNA.

Profitul substanțial obținut de Dumitru Marin îi permitea acestuia să plătească ”comisionul” cerut de Vanghelie.

„Comision” 20% din bani publici

Vanghelie a perceput un “comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor, plătit primarului de către omul de afaceri prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae şi a lui Daniel-Nicolae Dinuţ, persoană apropiată lor.

În parte, comisionul a fost plătit şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor offshore-uri, de Marin Dumitru) şi firme controlate, prin interpuşi, de Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Beneficiare au fost, printre altele, societăţile Bucureşti SA şi Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, şi Economat Sector 5 SRL, al cărei director general este Laura Ciocan.

O parte a “comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

Tot din banii primiți de la Dumitru Marin, Vanghelie a achiziționat două imobile: hotelul Bulevard din Predeal (cumpărat cu 2.700.000 de euro) și o vilă în București, pe str. Obedenaru nr. 33 (pentru 1.300.000 de euro).

De asemenea, pentru garantarea plăţii “comisionului” de 20%, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai lui Vanghelie, susţin procurorii DNA.

Disimularea provenienței banilor

Altă modalitate de plată a “comisionului” a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management SRL.

În aceeaşi perioadă, Vanghelie şi Niculae (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti SA şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management SRL) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societăţi comerciale, spun procurorii.

De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, părţi sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Marin Dumitru a cedat controlul societăţii comerciale Splai SA, care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest SRL (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai SA) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci (unchiul lui Vanghelie).

Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi soţul ei, Sorin Ciocan, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior, mai spun anchetatorii.

„Eu țin relația prin Rareș Bogdan cu Iohannis”

În dosar apare și numele jurnalistului Rareș Bogdan, cu care Vanghelie se lăuda la Mariana Carla Dinu, în interceptările telefonice, că este prieten și că prin intermediul lui are posibilitatea să ajungă la președintele Klaus Iohannis.

Realizatorul TV Rareș Bogdan a declarat astăzi că îl va da în judecată pe procurorul care instrumentează dosarul, pentru că a menționat numele său în referatul DNA prezentat instanței, deși convorbirea nu este între el și Vanghelie.

“VANGHELIE DANIEL MARIAN: Deci, eu ştiu toate fazele. Deci, nu trebuie să… să discutăm! Discutăm numai la ureche, aşa! Şi eu…Poţi să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul,să vină… Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre’ să recunosc: ‘Da, domn’e, a venit, ai venit să te sfătui cu mine.’ Şi dacă vrei… Da’ spune-mi adevărul! Pentru că mă poţi ajuta! E păcat de Dumnezeu aşa să…pentru că te sperii… că nu te ajuţi nici pe tine, nici pe mine, înţelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu RAREŞ, să se ducă mâine dimineaţă, la prima oră, la IOHANNIS, înţelegi? Că eu am o… ţin relaţia prin RAREŞ BOGDAN cu IOHANNIS, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.

D.M.C.: Am înţeles!
……………………………………………………………………………………………………………..

D.M.C.: N-a venit?

VANGHELIE DANIEL MARIAN: Da’ te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să ştiu! Te rog eu frumos! Ai încredere în mine! Eu te cunosc! Eu ştiu bine şi cum fac ăştia cu jocurile, înţelegi? Eu, după ce termin cu tine şi cu avocaţii, mă duc la… mă duc şi mă întâlnesc ca să trimit pe cineva la IOHANNIS acasă. Deci, eu o să încerc să opresc căcatul ăsta, da’ problema… am nevoie de tine să fii lângă mine. Nu ştiu ce dracu ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo şi hai să vedem cum o întoarcem cu avocaţii! Mă gândesc, că nu-s nebun şi tu eşti deşteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ţi-a zis să faci? Şi cu mine ce să faci şi dacă vii la mine şi nu ştiu ce şi după aia eu îţi…discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu ştiu ce, nu ştiu… Mă, ce scrii tu, asta, nu ştie nimeni, decât noi doi, dă-o naibi! Spune-mi, nu ţi-au zis să mă… vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! …[neinteligibil]…în, în tine stă, în tine stă pentru… Tu… dacă te ţii bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva”, se arată în stenogramele anchetatorilor.

Carla Dinu ar fi primit două imobile, parte a “comisionului” destinat lui Vanghelie pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru. Acesta din urmă a mai cedat controlul societăţii comerciale Splai SA, având în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, Carlei Dinu şi lui Adrian Murgoci, pentru a garanta plata comisionului de 20 la sută din valoarea contractelor publice cu Primăria Sectorului 5.

Bani din șpagă, la OTV și B1 TV

În referatul procurorilor se mai arată că o parte a “comisionului” primit de Marian Vanghelie de la omul de afaceri Dumitru Marin a fost primit prin contracte de publicitate încheiare cu două televiziuni, OTV și B1 TV, indicate de primar.

“Un alt mod de plată al ‘comisionului’ de către suspectul Dumitru Marin l-a constituit încheierea și plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel. Astfel, în anul 2009, la solicitarea inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, societățile controlate de către Dumitru Marin au încheiat contracte de publicitate în valoare de aproximativ 2.000.000 de euro în favoarea societății Ocram Televiziune SRL (operatorul postului de televiziune OTV), controlată de Diaconescu Dan, persoană apropiată inculpatului Vanghelie Marian-Daniel (aceste contracte nu au fost executate de către această din urmă societate comercială, fiind în schimb plătite de cele dintâi)”, se arată în referat.

“De asemenea, la solicitarea inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, Premier Palace SRL a încheiat contracte de publicitate în valoare de aproximativ 200.000 de euro în favoarea societății B1 TV Channel SRL (operatorul postului de televiziune B1 TV)”, se mai spune în documentul procurorilor.

Reținut de anchetatori joi seară la ora 23.10, după 14 ore de percheziții la domiciliu și la Primăria Sectorului 5, Vanghelie și-a petrecut noaptea în arestul Poliției Capitalei.

Ieri la ora 18.00 a fost adus la ÎCCJ iar o jumătate de oră mai târziu a început judecarea cererii DNA de arestare preventivă a acestuia.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro   

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.