Formula de calcul RCA propusă de ASSAI Parlamentului

Cristian Muntean, președintele ASSAI
Cristian Muntean, președintele ASSAI

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis Parlamentului propunerea sa pentru formula de calcul a pretului RCA.

Aceasta formula are in vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societatilor de asigurari, precum si includerea unui comision de vanzare a politelor de asigurare (brokeri).

Iată precizările președintelui ASSAI, Cristian Muntean, transmise într-un comunicat redacției:

Asa cum releva raportul Milliman, asiguratorii RCA din Romania, la fiecare 100 lei incasati, inregistreaza urmatorii parametri financiari:

tabel calcul rca assai

Raportul Milliman evidentiaza faptul ca, la fiecare 100 de lei incasati de catre asiguratorii RCA, acestia platesc daune cuprinse in medie, intre  38,64 lei, pentru persoane fizice si 27,93 lei, pentru persoane juridice. Observam faptul ca cheltuielile administrative ale asiguratorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) si 72,07 lei (persoane jurdice), adica, duble raportate la daunele achitate.

Profitul raportat de catre asiguratori pentru produsul RCA este zero sau negativ (pierderi).

In tot acest timp, in Uniunea Europeana, cheltuielile administrative ale asiguratorilor sunt cuprinse intre 25 – 35% din pretul unei polite RCA, cheltuieli care includ si un mic profit.

Asa cum ne-au lasat sa credem in toti acesti ani, atat ASF cat si asiguratorii, piata RCA romaneasca este una vesnic aflata”in pierdere”. Aceasta pierdere declarata a pietei de asigurari este cel putin ciudata, in conditiile in care, trei noi societati de asigurari din strainatate, vor vinde din acest an polite RCA in Romania. Readresez invitatia ANAF – directia Mari Contribuabili, sa verifice eligibilitatea si legalitatea costurilor administrative ale acestor operatori economici, pentru ca una dintre principalele cauze ale scaderii colectarii taxelor si impozitelor acestei institutii sunt generate de catre anumiti operatori economici care repatriaza profitul prin “mecanuismele preturilor de transfer”, a declarat Cristian Muntean, presedinte ASSAI.

Formula de calcul a pretului RCA transmisa de catre ASSAI este urmatoarea:

Pretul RCA = Pr+Ca+Cv

Pr = prima de risc (cheltuielile cu daunele)

Ca = cheltuieli administrative; Ca = maxim 25% raportat la Pr.

Cv = cheltuieli cu vanzarea politei RCA (broker); Cv = maxim 50% din Ca.

Formula de calcul trebuie insotita si de o alta masura, de reducere drastica a taxelor platite de catre asiguratori catre ASF si care, in prezent, sunt uriase si nejustificate.

In prezent, acestea sunt in cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecarei polite RCA, asiguratorii RCA din Romania platind cele mai mari contributii din UE (cu 60% mai mari) catre cea mai neperformanta si nereformata institutie romaneasca.

Contributiile totale ale asiguratorilor din UE, catre omologul ASF, nu depasesc in medie, 4,5% din valoarea fiecarei politei RCA.

Reamintim faptul ca aceste contributii uriase sunt suportate in final, tot de catre consumator.

Cum sunt cheltuite aceste aceste sume de bani si care sunt performantele oferite de catre aceasta institutie? Scaderea contributiilor catre ASF trebuie insotita si de o puternica reforma interna a institutiei, prin injumatatirea numarului de angajati ai ASF si scoaterea la concurs a tuturor pozitiilor din institutie.

Vom oferi doua exemple de cheltuieli supradimensionate, finantate de catre piata de asigurari si achitate de catre ASF :

  1. Contributia la baza de date CEDAM

Pretul politei RCA a cuprins si un cost perceput de ASF pentru administrarea si intretinerea bazei de date CEDAM . Acesta a fost de 1,38% in anul 2006 si 0,8%, in 2017.

Pana in prezent, costul de intretinere a bazei de date CEDAM a fost de peste 60 milioane de euro, adica, peste 5,5 milioane de euro/an.

Reamintim faptul ca baza de date CEDAM a prezentat multiple disfunctionaliati  (perioade in care nu a putut fi accesata sau a prezentat numeroase informatii eronate).

Solutie: Organizarea unei licitatii publice pentru aceste servicii.

Este foarte posibil ca aceste costuri sa scada cu peste 60%, aceste costuri fiind de fapt, suportate de catre cei 6 milioane de soferi, care sunt obligati sa cumpere polite RCA.

  1. Salarii si prime supradimensionate in raport cu performantele obtinute, incasate de catre angajatii ASF.

In anul 2015, cheltuielile cu personalul au fost in cuantum total de 97.321.171 lei, buget care a fost impartit de catre cei 480 de salariati ai ASF, reprezentand un salariu lunar mediu brut de aproximativ 17 000 de lei/angajat ASF.

Tot in anul 2015, salariul lunar mediu brut/economie era de 2415 lei.

ASF a avut grija ca in raportul sau de activitate pentru anul 2016, cheltuielile explicite cu personalul sa nu mai fie cuprinse si implicit, sa nu mai poata fi facute publice. Stim sigur insa, ca in luna Februarie 2017, ASF si-a premiat angajatii cu echivalentul a 3 salarii, reprezentand “prime de performanta”.

Reaminitim Parlamentului Romaniei faptul ca in data de 19 Mai expira termenul de plafonare a preturilor RCA, iar in tot acest timp, ASF nu a miscat un deget pentru a gasi solutii reale in interesul asiguratilor RCA. Rugam Parlamentul Romaniei sa adopte legea RCA si sa continue de urgenta procedura de destituire a presedintelui ASF, iar candidatii pentru pozitiile vacante de Presedinte si Vicepresedinte – sectorul asigurari sa fie ocupate doar de catre persoane cu experienta in acest domeniu si nu in baza numirilor politice, asa cum s-a intamplat pana acum”, a precizat Cristian Muntean, presedintele ASSAI.

Studiu de caz

Auto: Peugeot 307; Capacitate cilindrica: 1997 cmc

Persoana are varsta de 59 de ani; Clasa de Bonus: 14 (fara accidente)

  1. Perioada de valabilitate: 10.04.2016 – 09.04.2017 (12 luni)

Pret: 455,57 lei      (document atasat)

Cât a costat o poliță RCA anul trecut
Cât a costat o poliță RCA anul trecut

Cat costa o polita RCA anul acesta - studiu de caz

  1. Oferta de reinnoire pentru aceeasi masina 10.04.2017 – 09.04.2018 (12 luni)

Toate ofertele  RCA  sunt de 620 lei

Acest tarif reprezinta  nivelul maxim de pret admis pentru a fi practicat de catre firmele de asigurari in perioada de plafonare a preturilor RCA.  (document atasat)

  1. Calculul politei RCA in formula de calcul propusa de catre ASSAI

Prima de risc pentru categoria: > 40 de ani si auto cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1800 cmc si 2000 cmc este de 310 lei (raport Milliman)

Formula de calcul RCA: Pr + Ca + Cv

Pr = 310 lei (prima de risc)

Ca = Pr x 25% = 77,5 lei

Cv = Pr x 10% = 31 lei (am luat in calcul un comision al brokerului de 10%)

Calcul:  310 + (310 x 25%) + ( 310 x 10%) = 310 + 77,5 + 31 = 418,5 lei

Pretul politei RCA conform variantei de calcul propusa de ASSAI este de 418,5 lei.

Intrebari:

De ce noua oferta de pret pentru aceasta persoana, in anul 2017, este mai mare cu 36% fata de anul 2016, in conditiile in care dansul nu a avut accidente, iar preturile RCA au fost plafonate? Nu cumva formulele de calcul folosite de catre ASF pentru perioada pafonarii au fost in mod intentionat gresite pentru a genera valori mai mari in interesul firmelor de asigurari?

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.