FORT acuză ANAF că distruge 6.000 de companii de transport

FORT acuză ANAF că profită de un document prost conceput pentru a distruge 6.000 de companii de transport de bună-credință.

Iată precizările, în comunicatul transmis redacției:

“Directia Generala de Antifrauda Fiscala, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – A.N.A.F., a declansat o ampla actiune de control, in cadrul careia au fost deja aplicate, la nivel national, amenzi de peste un milion de lei operatorilor de transport ce au achizitionat carburanti ca si clienti de buna credinta, ai unei societati comerciale ce a uitat sa isi reinoiasca un atestat (document atasat) ce insa nu are perioada de valabilitate mentionata explicit si care este eliberat chiar de catre A.N.A.F. prin directia generala vamala.

Atestatele de inregistrare pentru comercializarea produselor energetice (ex.:motorina), eliberate de birourile vamale apartinand A.N.A.F., dau posibilitatea unui furnizor de produse accizabile sa le comercializeze, iar obligatia legala de a vinde si achizitiona numai cu acest document valabil apartine atat furnizorului cat si clientului ca urmare a prevederilor din codul fiscal.

Profitand de faptul ca documentul nu este explicit, deoarece nu mentioneaza pana la ce data este valabil, iar peste 6000 de companii de transport, cliente ale furnizorului aflat “in culpa”, au achizitionat carburanti in perioada in care atestatul era expirat, angajatii Directiei Antifrauda Fiscala au detonat “bomba” la nivel national si au inceput sa imprastie cu amenzi in randul companiilor de transport.

Federatia Operatorilor Romani de Transport – F.O.R.T. considera actiunea in cauza, o sfidare grosolana lipsita atat de legalitate, logica cat si de moralitate si solicita de urgenta interventia Primului Ministru pentru stoparea abuzurilor si clarificarea intregii situatii.

Totodata F.O.R.T. apreciaza ca se impune de urgenta modificarea Codului Fiscal si a formatului atestatului (prost conceput), pentru a elimina orice posibilitate de interpretare a responsabilitatii ce revine funizorilor de astfel de produse.

Actiunea A.N.A.F. demonstreaza inca odata incapacitatea institutionala a Statului Roman de a proteja contribuabilii persoane fizice sau juridice, de buna credinta, in fata abuzurilor declansate de rea credinta, lipsa de profesionalism sau legislatie proasta.

Explicatia data unui operator de transport de catre un inspector antifrauda este halucinanta: “Stim ca aveti dreptate, nu e vina noastra ca formularele sunt proaste… ne-au trimis sa luam orice pentru ca nu sunt bani la buget pentru organizarea votului la europarlamentare….le contestati si castigati ca sa va dam inapoi in doi, trei ani.”

F.O.R.T. este bombardata in ultimele 24 de ore de Procesele Verbale transmise de catre firmele de transport disperate ca nu au cu ce sa plateasca amenzile ce se ridica, in unele cazuri, la sume de zeci de mii lei.

F.O.R.T. solicita de urgenta clarificari din partea Ministerului Finantelor Publice, iar in cazul in care aceste abuzuri continua va organiza o actiune de protest fix in fata acestui minister ce a mai reusit inca o “performanta” prin blocarea schemei de returnare a unei parti din supraacciza, tot in defavoarea firmelor de transport autohtone”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.