FORT: Amenințarea cu creșterea tarifelor RCA este o manevră

protest fort rca, tirFORT consideră că amenințarea cu creșterea tarifelor RCA, lansată de Viorel Vasile, președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR), este “o manevră bazată pe dezinformare, în contextul în care instituțiile statului dorm”.

Iată precizările reprezentanților FORT, în comunicatul remis redacției:

“Federatia Operatorilor Romani de Transport – FORT avertizează Guvernul României asupra faptului că zvonurile lansate în mass-media pe subiectul revenirii la tarife nesimțite ale polițelor RCA începând cu data de 1 mai, pe fondul expirării termenului de 6 luni de plafonare a tarifelor, nu trebuie să se transforme în realitate.

Patronatele din transporturi au făcut demersuri în ultima perioadă atât la nivelul Parlamentului, cât și la nivelul Guvernului, pentru ca până la data de 1 mai, aspectele legislative ce țin de asigurarea obligatorie auto să fie urgent reglementate, introducând la baza calculelor RCA tariful de referință ca principiu de bază.

Însă până la acest moment se pare că nu există interes pentru rezolvarea acestei probleme ce riscă să pună din nou pe butuci industria transporturilor, creând probleme atât persoanelor fizice, cât și bugetului de stat.

În nenumărate rânduri, a fost solicitată capitalizarea EximAsig, pentru a putea intra pe piața RCA, echilibrând astfel balanța în fața multinaționalelor hulpave, care au jecmănit capitalul autohton timp de 18 luni, până la momentul plafonării tarifelor.

Orice revenire la situația dramatică din 2016 cauzată de „jaful” asigurătorilor va genera din nou proteste în toată țara, și tocmai de aceea implicarea Parlamentului și a Guvernului, atât pentru prelungirea termenului aferent plafonării, cât și pentru apariția noii legi RCA, este imperios necesară și are caracter de prioritate în interesul economic general al României.

FORT este pregătită în orice moment să reia protestele din septembrie, alături de patronatele partenere, în cazul în care tarifele vor crește, iar autoritățile statului nu vor interveni. Considerăm, totodată, că la zvonistica lansată în presa de către asigurători, trebuie să existe un raspuns ferm din partea Parlamentului și Guvernului, tocmai ca aceste „știri” legate de potențiala creștere a valorii polițelor RCA să nu ajungă realitate”.

Președintele PRBAR a declarat, joi, că tarifele asigurărilor auto obligatorii ar putea reveni la valorile de dinaintea plafonării lor în toamna anului trecut, în urma emiterii OUG 54, pe fondul protestelor transportatorilor.

“Până în luna mai nu se va întâmpla nimic. Prețurile vor rămâne la fel. Întrebarea este ce se întâmplă după luna mai. De aceea, noi am susținut mereu că singurul mod în care se poate regla piața este concurența și apariția unor noi competitori în piață. Prețurile din 2014 până în 2016 au crescut cu vreo 80%, în medie. În 2016, la presiunea străzii, am plafonat tarifele și ne așteptăm ca în mai 2017, când se termină plafonarea, deși noi nu am făcut nimic, pentru că nu s-a făcut nimic, prețurile să nu ajungă la nivelul la care erau în noiembrie, când am făcut plafonarea”, a afirmat liderul Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare.

Viorel Vasile a arătat că “asigurătorii nu au niciun motiv să nu crească prețurile și să nu se ducă acolo unde erau înainte’.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.