FORT cere demiterea conducerii AADR

FORT solicita prim-ministrului Mihai Tudose să demită conducerea Autorității pentru Agenda Digitală a României (AADR), pe care o acuză de “distorsionarea gravă a pieței de transport rutier de pasageri”.

Iată precizările FORT, în comunicatul remis redacției:

‘Autoritatea pentru Agenda Digitala a Romaniei distorsioneaza piata de transport rutier de pasageri blocand in mod deliberat acordarea certificatelor digitale catre anumiti operatori de transport si asta dupa ce ani de zile, institutia in cauza a promovat aceleasi practici fiind implicata in sute de procese, mare parte aflate inca pe rolul instantelor de judecata.

Conform statutului AADR, aceasta are rolul de a gestiona si opera, printre altele, sistemul informatic pentru atribuirea electronica a traseelor nationale din programele de transport regulat interjudetean de pasageri – S.A.E.T.

Saptamana aceasta AADR a impiedicat intrarea in licitatie a unui operator de transport prin intarzierea cu 4 ore a eliberarii certificatului digital si asta in conditiile in care a incasat de doua ori suma aferenta eliberarii si in totala contradictie cu pozitia oficiala conform careia „certificatul digital de autentificare” (fara de care un operator de transport nu poate participa la o licitatie) este eliberat numai dupa ce in contul AADR intra contravaloarea eliberarii acestuia.

Augustin Hagiu, presedintele FORT s-a prezentat personal in data de 11.09.2017 la ghiseul AADR, cu 3 ore inainte de expirarea termenului pentru licitatia electronica a unor trasee interjudetene, pentru a achita cash suma aferenta eliberarii certificatului digital, la solicitarea disperata a unui transportator de pasageri membru ce achitase inca din data 05.09.2017 aceeasi suma, la Posta Romana (plata ce nu ajunsese insa in contul AADR pana pe data de 11.09.2017).

Cu toate ca in audienta la Presedintele AADR, presedintele FORT, Augustin Hagiu a aflat cu stupoare ca sistemul nu lucreaza decat noaptea, certificatul digital a fost eliberat operatorului de transport in aceeasi zi (11.09) insa la doua ore si jumatate dupa ce s-a incheiat perioada de depunere a ofertelor.

Astfel AADR a „taiat” un numar semnificativ de ore din termenul de depunere a ofertelor.

FORT considera ca nu este posibil ca in plina expansiune tehnologica, o astfel de institutie  sa nu proceseze in mod automat date, periclitand buna desfasurare a licitatiilor.

FORT solicita in mod public corpului de control al Primului Ministru sa faca o verificare a celor sesizate si sa ii demita pe cei ce se fac vinovati de astfel de practici, ce ani de zile au afectat buna desfasurare a sedintelor de atribuire a traseelor cuprinse in programele judetene si interjudetene de transport rutier de pasageri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.