FORT se mobilizează de proteste împotriva supraaccizei

1

FORT reclamă că Guvernul s-a intors cu spatele la problema carburanților și amenință că începe protestele în luna ianuarie, solicitând revenirea la nivelul din august al accizei.

foto: Jean-Mihai Pâlșu        

Iată precizările, în comunicatul remis redacției:

“Pragul de 6 lei/litru carburant riscă să fie atins în preajma sărbătorilor, atât din cauza creșterii constante a cotațiilor barilului, cât și a apetitului furnizorilor pentru scumpiri, fix în perioada sărbătorilor de iarnă.

Prețurile carburanților urcă vertiginos, în timp ce Guvernul evită să comunice două adevăruri:

  • încasările din acciza aferentă carburanților a scăzut exact cum s-a intamplat în perioada 2014-2016
  • prețurile la raft au crescut, chiar dacă transportatorii nu au transferat în tarif creșterea costurilor operaționale.

După trei luni de la intrarea în vigoare a celei mai proaste modificări fiscale, Guvernul nu a oferit pieței de transport un răspuns clar cu privire la returnarea accizei și se bazează în continuare pe consumul pieței active, în condițiile în care peste 90% din motorina utilizată de transportul internațional este alimentată din surse aflate în afara granițelor României.

Federația Operatorilor Români de Transport – FORT a așteptat un răspuns concret cu privire la returnarea unei părți din acciză către transportul comercial, însă, contrar tuturor promisiunilor, Guvernul a evitat să își asume chiar și un răspuns negativ.

La solicitarea membrilor FORT, începând cu luna ianuarie 2018 vor fi organizate proteste pe modelul consacrat de cele din 2016 care au condus la modificarea legii RCA. La proteste sunt așteptați toti consumatorii de carburant care suferă din cauza prețurilor uriașe de la pompă.

Blocajul insituit de Guvern în raport cu acest subiect confirmă încă o dată faptul că interesul față de mediul privat și problemele acestuia este zero și din partea actualului cabinet”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.