FORT: Tarifele RCA vor „exploda”, pe fondul apariției unei noi OUG

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) cere Guvernului să retragă proiectul ordonanței de urgență (OUG) privind modificarea și completarea Legii RCA și să lase în dezbaterea Parlamentului toate schimbările necesare acestui act normativ, „pentru asigurarea unui climat echilibrat și neafectat de interese de grup respectiv pentru protectia reală a intereselor asiguraților persoane fizice și juridice”.

Iată precizările FORT, în comunicatul transmis redacției:

„În spatele ușilor din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară – ASF a fost pregătit, în ultimele luni, un proiect de ordonanță de urgență, al cărei efect se va resimți direct în tarifele de primă RCA, atât la nivelul asiguraților persoane fizice, cât și la cele juridice.

Proiectul acestei ordonanțe, ce se referă în principal la introducerea obligatorie a decontării directe în polița RCA, apare într-un context total neprielnic din punct de vedere al pieței asigurărilor și va conduce, în fapt, la o creștere necontrolată a tarifelor de primă.

Cum urmează să fie afectați cei asigurați, prin implementarea decontării directe pentru asigurările RCA, în contextul fenomenelor de dezechilibru generate de samsarii de reparații?

Funcționarea decontării directe: avem un accident între 2 vehicule, iar asiguratorul vehiculului păgubit (A) va plăti către clientul său o despăgubire, iar apoi va deconta către asiguratorul vehiculului „vinovat” (B) această sumă de bani. Pare simplu.

De ce vor crește tarifele?

Dacă asiguratorul A are garanția că orice sumă plătită cu titlu de despăgubire va fi recuperată de la asiguratorul B, nu va mai avea niciun interes să controleze valoarea acestei despăgubiri. Deoarece majoritatea acestor despăgubiri se achită direct unităților de reparații, acestea vor putea factura orice și oricât.

Însuși procesul de decontare directă va anihila orice încercare a unor asigurători de a controla costul despăgubirilor, iar aceste majorări vor conduce imediat la majorări ale primelor de asigurare, pentru că niciun asigurator nu va putea absorbi o astfel de creștere de daunalitate.

De ce vor crește necontrolat?

Niciun asigurător nu va putea calcula cu exactitate cât de puternic va fi afectat de acest procedeu de decontare. Adică, asigurătorul B nu o să stie cat de relaxat va fi asigurătorul A în acceptarea unor tarife de manopera de 800 de lei/oră, adaosuri de 100% la prețul pieselor de schimb sau costuri de 200 de Euro pe zi de închiriere a unui autovehicul.

De asemenea, nimeni nu va putea estima impactul efectului de contagiune. Adică, cele câteva mii de service-uri care facturează, în prezent, 150 lei pe oră de manoperă și oferă discount-uri la prețul pieselor de schimb vor rămâne oare la acest nivel, sau vor adopta tarife majorate de 5 ori?

Prin urmare, asigurătorul B își va adăuga la tarif, o marjă de sigurantă suficient de mare încât să evite pierderi. Iar cand nu cunoști exact nivelul acestei marje, aceasta poate fi situată între 0 și 200%, conducând astfel la creșterea explozivă a tarifelor de primă, care deja au trecut printr-o creștere în ultimele luni, estimată la o medie de 15% față de tarifele din perioada 2019-2020.

Este limpede că, așa cum se întâmplă de obicei în România, inițiatorul proiectului nu a realizat niciun studiu de impact, cu toate că Federația Oepratorilor Români de Transport – FORT a cerut, încă din vara anului trecut, acest studiu.

Un studiu de impact, serios realizat, ar fi demonstrat existența acestor riscuri, descrise mai sus, precum și un alt mare risc: diminuarea semnificativă a contractelor CASCO? Mai mult, inițiatorul proiectului se folosește de BREXIT pentru a justifica urgența?!

Privind în urmă, este simplu de observat că fiecare intervenție în piață a statului, prin intermediul ASF, a condus la probleme mai mari decât cele pe care a încercat să le rezolve, iar acum este cel mai prost moment pentru introducerea decontării directe obligatorii, deoarece un număr redus de companii au apetit pentru vânzarea polițelor RCA.

Eliminarea din piață a companiilor Astra și Carpatica a generat o creștere explozivă de prețuri, ce a condus la protestele organizate de transportatori în stradă și la amenzi de 56 de milioane de Euro pentru asigurătorii care s-au înțeles în realizarea unui cartel fără ca ASF să schițeze niciun gest.

Introducerea în lege a samsarilor de despăgubiri a generat o speculă cu banii din despăgubiri, în care victima este, în fapt, înșelată de acești samsari.

ASF refuză să elimine contractele de mandat și cesiunea de creanțe, prin modificarea legii, în acord cu practica internațională, din motive ușor de intuit, însă propune această ordonanță de urgență care are un singur obiectiv major – sprijinirea samsarilor în detrimentul asiguraților persoane fizice și juridice, victime colaterale ale intereselor financiare de milioane de euro.

Dacă ASF era bine intenționată, de ce nu a introdus în proiect imposibilitatea cesionării componentei de decontare directă din asigurarea obligatorie RCA?

Orice începător în studii de economie știe că cea mai eficace soluție pentru a avea prețuri echilibrate într-o piață este să ai suficientă concurență. În Austria, spre exemplu, care este o piață cu mai puțini consumatori decât în România, funcționează 27 de asigurători ce ofertează RCA. Este evident că o competiție reală între aceștia este în beneficiul consumatorului. Comparativ, în România sunt 9 asigurători autorizați pe RCA, din care doar trei concurează în realitate, ceilalți așteptând un semnal să poată crește tarifele. Asta, în condițiile în care, din cauza intervențiilor ASF în piața de asigurări, jucători internaționali precum AXA, AEGON, ERGO, GOTHAER, WATFORD sau METLIFE au decis fie să părăsească România, fie să se relocheze în jurisdicții mai puțin ostile și, evident, mai ințelepte. În realitate, nu e deloc greu să găsești supraveghetori mai înțelepți decât în AFS, atât timp cât această instituție este populată și cu indivizi fără niciun fel de expertiză în asigurări.

FORT solicită intervenția urgentă a Guvernului pe acest subiect, retragerea proiectului OUG și dezbaterea în Parlament a tuturor modificărilor necesare legii RCA, pentru asigurarea unui climat echilibrat și neafectat de interese de grup, respectiv pentru protectia reală a intereselor asiguraților persoane fizice și juridice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.