Foști directori de la RAR, condamnați la închisoare

Ovidiu Crăpătureanu, fost director al Registrului Auto Român (RAR), a fost condamnat, luni, la 5 ani şi 6 luni de închisoare, iar complicele acestuia, Flavius Câmpeanu, fost director tehnic al aceleiași instituții și fiu al fostului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL), din Guvernul Ponta USL, a primit 5 ani de închisoare.

Cei doi au achizionat în anul 2008, la un preț supraevaluat cu peste 1 milion de euro, un teren de 536.140 mp, sub pretextul construirii de către RAR a unui poligon de încercare a autovehiculelor.

Prejudiciul produs RAR de către aceștia este de 1.076.509 euro, reprezentând diferența dintre prețul de achiziție (1.179.508 euro) și valoarea de piață a terenului (102.999 euro) la data cumpărării.

Terenul, situat în extravilanul comunei Roata de Jos, județul Giurgiu, a fost achiziționat prin încălcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vânzare bunuri imobile, la un preț de 2,2 euro/mp, în condițiile în care vânzătorul terenului anunțase public, prin mijloace de informare în masă, o ofertă de vânzare a terenului la prețul de 0,75 euro/metru pătrat, au arătat în rechizitoriu procurorii DNA.

“De asemenea, memoriul tehnic de realizare a poligonului, semnat de inculpatul Câmpeanu Flavius Cristian, în calitate de director tehnic, a fost întocmit nedocumentat și nerealist, atât din punct de vedere al costurilor de amenajare, cât și al dimensiunilor. Astfel, configurația terenului pentru construirea poligonului a fost modificată de mai multe ori pentru ca, în final, să corespundă cu suprafața de teren oferită spre vânzare”, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis în judecată în luna mai 2013, la Judecătoria Sectorului 1 București, iar sentința a venit greu, după 4 ani, nefiind definitivă. Astfel, Crăpătureanu și Câmpeanu au posibilitate să atace cu apel în termen de 10 zile.

Magistrații i-au obligat, totodată, pe Crăpătureanu – condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave -, și pe Câmpeanu, acuzat de complicitate la această infracțiune, să plătească suma de 876.610 euro (echivalentul în lei la data efectuării plății), reprezentând prejudiciul produs RAR.

Sentința mai prevede pentru cei doi  „interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 4 (patru) ani de la executarea pedepsei principale.

Instanţa a mai menţinut sechestrele în acest dosar, până la pronunţarea unei sentinţe definitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.