FPTR: Mai puțini turiști în minivacanța de 1 Mai

Anul acesta și-au petrecut minivacanța de 1 Mai aproximativ 94.000 de turiști, față de 99.000 în urmă cu 2 ani, potrivit datelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). 

Aceștia au cheltuit, în diverse stațiuni din țară, aproximativ 3,5 milioane de euro, cu 20% mai puțin decât în 2015.

Vedeta acestei minivacanțe a fost zona rurală, pensiunile reușind să atragă peste 40.000 de turiști. Cele mai căutate zone au fost Bran, Bucovina și Maramureș. În zona rurală, cazarea a costat între 40 și 300 de lei de persoană.

Litoralul românesc a fost și el la mare căutare în acest an. Deschiderea oficială și legală a sezonului s-a transformat într-o tradiție care îi determină an de an pe români să ajungă la mare de 1 Mai. “Nu putem face însă o comparație cu anul 2016, pentru că atunci am avut o vacanta prelungită, Paștele fiind legat de 1 Mai”, spun reprezentanții FPTRpotrivit unui comunicat al.

Cei mai mulți turiști care și-au petrecut minivacanța de 1 Mai la malul mării au fost tineri. Aceștia au preferat Mamaia, datorită posibilităților variate de distracție, iar cluburile și barurile au fost principalele atracții. Alături de Mamaia, și stațiunea Vama Veche s-a aflat în preferințele tinerilor.

“Față de anul 2015, am constatat că au fost cu 40% mai puține locuri de cazare ofertate, în ciuda faptului că au apărut unități noi de cazare. În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se astfel 14.000 de locuri din totalul de 23.000 de locuri clasificate”, se mai arată în comunicat.

Din păcate, în sudul litoralului, turiștii n-au coborât în stațiuni, aceștia au preferat să meargă direct în Vama Veche, care a fost celălalt pol al distracției de 1 Mai. În Vama Veche sunt 2.500 de locuri clasificate și probabil mai există încă 1.500 neclasificate.

“Din datele puse la dispoziție de hotelieri, anul acesta, de 1 Mai, au venit pe litoral în jur de 20.000 de turiști care au cumpărat cel puțin o noapte de cazare. Un număr mult mai mare decât cel al turiștilor a fost reprezentat de vizitatori, în general locuitorii orașelor de la malul mării, care au venit pentru o zi în stațiuni, fără să înnopteze într-o structură de cazare. Diferența dintre cei 20.000 de turiști și cifrele exagerate de 40.000 sau chiar 70.000 vehiculate în mass-media, o reprezintă vizitatorii”, mai susțin oficialii federației.

Pe litoral, tarifele au pornit de la 30 lei pentru o noapte de cazare până la 250-300 lei pe noapte.

Chiar dacă la munte s-au anunțat precipitații, 18.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,25 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile. La munte, cazarea a costat între 80 și 500 lei de persoană.

Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 15.000 de români au ales să-și facă vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. La Băile Felix, trei nopți de cazare cu mic dejun, la hotel de patru stele cu Spa, a costat 600 lei.

Mult mai puțini români s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba despre 1.000 de persoane, în special pescari pasionați și turiști dornici de inedit. În ceea ce privește tarifele, în Delta Dunării, de exemplu, trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costă 500 de lei de persoană.

De asemenea, câteva mii de români au mers în Bulgaria, atrași de condițiile oferite, iar acolo hotelurile au fost deschise mai devreme decât pe litoralul românesc, deoarece a permis vremea. Multe hoteluri din Bulgaria au făcut reduceri de până la 25% pentru cazările de minimum trei nopți, au piscine, iar stațiunile au fost pregătite să primească turiști. În Bulgaria, pachetul de trei nopți la trei stele cu mic dejun, transport cu autocarul, a costat între 150 și 300 de euro.

Românii care au ales să meargă de 1 Mai în city-break-uri din diverse capitale europene au plătit mai mult de 200 de euro de persoană. La Praga, pachetul pornește de la 199 euro, pentru trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun și transport cu avionul. Același pachet pentru Roma costă 252 euro de persoană, în timp ce pentru Paris depășește 340 euro. În Barcelona, aceleași servicii, dar la un hotel de patru stele, costa 350 euro. O vacanță de șapte nopți în Sicilia, Napoli sau Toscana, cu demipensiune la hotel de patru stele, și transport cu avionul, costă 295 euro de persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.