Franța: Măsuri de susținere pentru mediul de afaceri

În discursul său televizat din seara de 16 martie, în contextul crizei coronavirusului, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat interdicția călătoriilor inutile, suspendarea reformelor, mobilizarea armatei și acordarea de ajutor angajaților și întreprinderilor, transmite ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu. 

Ambasada României la Paria a prezentat pe scurt cele mai relevante elemente din cadrul evenimentelor:

Președintele Emmanuel Macron a anunțat că, pentru companiile mici, nu va fi „nimic de plătit nici pentru taxe, nici pentru contribuții fiscale”, iar facturile de apă, gaze sau energie electrică, precum și chirii, vor fi suspendate pentru acestea. 

Una din măsurile importante pentru întreprinderile franceze, anunțată luni seară, privește acordarea de „garanții de stat de până la 300 de miliarde de euro pentru toate împrumuturile bancare contractate cu băncile”.

Schema șomajului parțial va fi lărgită masiv, cu mențiunea că niciun francez nu va fi lăsat fără venituri. Pentru antreprenori, comercianți, artizani, va fi creat un fond de solidaritate, completat de Stat și în cadrul căruia, Premierul va propune și regiunilor să contribuie.

Pe fondul declarațiilor susținute de președintele Macron, ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat marți, 17 martie, că vor fi deblocati 45 de miliarde de euro, pentru a sprijini companiile și angajații să facă față pandemiei Covid-19.

Acest ajutor excepțional pentru întreprinderi are ca scop amânarea contribuțiilor la asigurările sociale, sau a reducerii  impozitelor directe. Companiile aflate în dificultate vor putea conta pe sprijinul departamentelor guvernamentale, în negocierile pentru reeșalonarea împrumuturilor bancare și în medierea litigiilor cu clienții, furnizorii sau băncile. Nu se va aplica nicio penalitate de întârziere pentru contractele cu Statul.

Un fond de solidaritate de 1 miliard de euro „minim” va fi creat „pentru micro antreprenori, pentru cele mai mici întreprinderi, pentru angajații independenți, care au o cifră de afaceri mai mică de un milion” și care „au  pierdut, în perioada martie 2019 – martie 2020, 70% din cifra de afaceri” a spus Le Maire.

Mai mult, 1.500 de euro va fi rata de bază care va fi garantată în formă forfetară pentru orice companie care ar intra în aceasta situație.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.