Fraudă cu plăți în avans: 23 de suspecți au fost reținuți (Europol)

O schemă sofisticată de fraudă care utilizează e-mailuri fictive și fraudă cu plăți în avans a fost descoperită de autoritățile din România, Olanda și Irlanda, în cadrul unei acțiuni coordonate de Europol.

Pe 10 august, 23 de suspecți au fost reținuți în urma a 34 de percheziții efectuate simultan în Olanda, România și Irlanda. Se estimează că aceștia au fraudat companii din cel puțin 20 de țări, cu aproximativ 1 milion de euro.

Fraudarea a fost condusă de un grupare de criminalitate organizată care, înainte de pandemia COVID-19, oferea deja în mod ilegal alte produse fictive de vânzare online, cum ar fi paleți din lemn. Anul trecut, infractorii și-au schimbat modul de operare și au început să ofere materiale de protecție, după izbucnirea pandemiei COVID-19.

Acest grup infracțional, format din cetățeni din diferite țări africane cu reședința în Europa, a creat adrese de e-mail și pagini web similare cu cele care aparțin unor companii cu ridicata legitime. Utilizând aceste companii, infractorii au păcălit apoi victimele – în principal firme europene și asiatice, pentru a plasa comenzi cu ele și cerând plățile în avans pentru ca mărfurile să fie trimise.

Cu toate acestea, livrarea bunurilor nu a avut loc niciodată, iar încasările au fost „spălate” prin conturi bancare românești controlate de infractori înainte de a fi retrase la bancomate.

Europol susține anchetarea acestui caz de la debutul său, în 2017, prin:

  • Reunirea anchetatorilor naționali din toate părțile, care au văzut că au lucrat îndeaproape împreună cu Centrul european de criminalitate cibernetică (EC3) al Europol pentru a se pregăti pentru ziua acțiunii;
  • Furnizarea dezvoltării și analizei continue de informații pentru a sprijini cercetătorii de teren;
  • Implementarea a doi dintre experții săi în criminalitate cibernetică la raidurile din Olanda pentru a sprijini autoritățile olandeze cu verificarea încrucișată a informațiilor în timp real colectate în timpul operațiunii și cu obținerea probelor relevante.

Eurojust a coordonat cooperarea judiciară în vederea perchezițiilor și a oferit sprijin pentru executarea mai multor instrumente de cooperare judiciară.

Această acțiune a fost realizată în cadrul Platformei europene multidisciplinare împotriva amenințărilor penale (EMPACT).

Următoarele autorități de aplicare a legii au fost implicate în această acțiune:

  • România: Poliția Națională (Poliția Română)
  • Olanda: Poliția Națională (Politie)
  • Irlanda: Poliția Națională (An Garda Síochána)
  • Europol: Centrul european de criminalitate informatică (EC3).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.