Garanții InnovFin acordate IMM-urilor

unicreditGaranții InnovFin vor fi acordate IMM-urilor de UniCredit, în cadrul unui contract semnat cu Fondul European de Investitii (FEI), pentru dinamizarea accesului la finanțare pentru firmele mici, mijlocii si mid-caps inovatoare in 8 tari.

Aceasta tranzactie beneficieaza de suport din partea Horizon 2020, Programul-cadru pentru Cercetare si Inovare al UE, si din partea Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investitii pentru Europa (Investment Plan for Europe).

Acordul va permite UniCredit, prin subsidiarele sale, sa ofere finantare suplimentara in valoare de 160 de milioane de euro companiilor inovatoare din Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania si Serbia.

Bancile din Bosnia si Hertegovina si Serbia vor beneficia de sprijinul unei garantii oferite de FEI si sprijinita prin Horizon 2020 (Programul UE de Cercetare si Inovare), in timp ce contractele de garantie cu bancile grupului UniCredit din Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania vor avea la baza sprijinul Planului de Investitii pentru Europa.

Vicepresedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, responsabilul cu locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: “Acest acord este o veste excelenta pentru companiile mici innovative din aceste 8 tari. Finantarea suplimentara de 160 de milioane de euro disponibila prin acest acord demonstreaza ca Planul de Investitii joaca un rol crucial pentru Comisia Europeana in atingerea obiectivului de a sprijini IMM-urilor sa creeze joburi, sa inoveze si sa creasca”.

Directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a adaugat: “Acest acord de garantare la nivelul grupului UniCredit pentru IMM-uri va fi de mare ajutor pentru tarile din Vestul Balcanilor si din Europa de Est in sprijinirea activitatii de inovare si antreprenoriat. Sunt increzator ca reteaua UniCredit din cele 8 tari va tinti companiile cu potential inalt de crestere, care vor avea capacitatea de a transforma finantarea obtinuta in crestere economica si locuri de munca nou create”.

Carlo Vivaldi, Seful Diviziei CEE a UniCredit, a spus: “Suntem ferm angajati in sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii din Europa Centrala si de Est (CEE). Datorita noii facilitati de garantare si retelei noastre extinse, putem sprijini mai intens dezvoltarea IMM-urilor inovative din diferite tari unde clientii nostri vor avea acces mai facil la finantare si vor beneficia de costuri ale creditului mai bune”.

Tranzactia reflecta angajamentul UE de a lansa rapid initiative concrete care au ca tinta accelerarea tranzactiilor de finantare si garantare capabile sa impulsioneze crearea de locuri de munca si dezvoltarea in UE.

Despre FEI

Fondul European de Investitii (FEI) este parte componenta a Grupului Bancii Europene de Investitii. Misiunea sa centrala este de a sprijini intreprinderile micro, mici si mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finantare.

FEI proiecteaza si dezvolta capital de risc si de dezvoltare, garantii si instrumente de microfinantare care se adreseaza acestui segment de piata. Prin rolul sau, FEI intareste obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea si dezvoltarea, antreprenoriatul, cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Mai multe informatii despre activitatea FEI in cadrul Fondului European pentru Investitii Strategice sunt disponibile aici (here)

Despre UniCredit

UniCredit este un Grup Pan-European puternic, cu un model simplu de banca comerciala si un sistem complet de Banca Corporate si de Investitii, care pune la dispozitia a 25 milioane de clienti o retea unica in Vestul, Centrul si Estul Europei.

UniCredit ofera expertiza locala si internationala si isi sustine clientii la nivel global, oferindu-le acces de neegalat la banci de top in cele 14 piete principale si in alte 19 tari la nivel global. Reteaua europeana a UniCredit include Italia, Germania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Serbia si Turcia.

Despre Planul de Investitii pentru Europa

Planul de Investitii se concentreaza pe impulsionarea investitiilor europene pentru a crea locuri de munca si crestere economica, prin folosirea mai inteligenta a resurselor financiare noi si existente, indepartand obstacolele din calea investitiilor, asigurand vizibilitate si asistenta tehnica proiectelor de investitii.

Planul de Investitii da deja rezultate. Proiectele si acordurile (projects and agreements) aprobate pentru finantare prin FEIS este asteptat sa mobilizeze peste 160 de miliarde de euro in investitii totale in cele 28 de state membre si sa sprijine peste 388.000 de intreprinderi mici si mijlocii.

In 14 Septembrie 2016 (On 14 September 2016), Comisia Europeana a propus extinderea FEIS prin prelungirea duratei acestuia si intarirea punctelor sale forte. Cele mai noi date segmentate pe sectoare de activitate sip e tari sunt disponibile aici (here)

Despre InnovFin

Facilitatea de Garantare a IMM InnovFin (InnovFin SME Guarantee Facility) este stabilita prin initiativa “Finantarea InnovFin pentru Inovatori a UE”, sprijinata prin programul Horizon 2020.

Facilitatea acorda garantii si contra-garantii pentru finantari cu valoare intre 25 de mii de euro si 7,5 milioane euro in scopul de a facilita accesul la finantare pentru intreprinderi inovatoare mici si mijlocii si mid-caps (pana la 499 angajati).

Facilitatea este adiministrata de FEI si este acordata prin intermediari financiari – banci si alte institutii financiare – in statele membre UE si tarile asociate. Prin aceasta facilitate, intermediarii financiari sunt garantati partial de FEI pentru pierderile generate de finantarea acordata in cadrul acestei facilitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.