Gazele și curentul se scumpesc

contor-gazeGazele se vor scumpi din luna aprilie cu până la 10% iar curentul electric, cu 1-2 procente, a declarat, miercuri, preşedintele ANRE Niculae Havrileţ.

Calcularea preţului este legată de liberalizarea piaţei de gaze naturale, pentru consumatorii casnici.

“De la 1 aprilie va fi o modificare de preţ, pentru că Autoritatea calculează preţurile pentru consumatorul casnic de gaze naturale pe perioada aprilie al acestui an până în aprilie anul următor, pe an gazier. Vom avea şi procesul de finalizare a pieţei reglementate pentru gaze naturale şi există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creşterii preţurilor, dar nu considerăm că ar putea să fe de 10%, considerăm tot la nivelul a câtorva procente, până în 10%”, a declarat preşedintele ANRE.

El susține însă că impactul va fi resimțit de consumatorii casnici “peste 6-7 luni”.

”De la 1 aprilie nu există un impact, pentru că oricum începe sezonul cald şi consumatorii casnici nu consumă până în luna noiembrie, deci este o perioadă de trecere de şase, şapte luni în care vom avea timp să vedem care este coşul de gaze naturale cel mai ieftin pentru consumatorul casnic”, a adăugat Havrileţ.

Tot anul acesta se va mări şi preţul energiei electrice, însă reprezentantul ANRE dă asigurări că nu va fi o creştere semnificativă.

”În ultimii 3 ani de zile, fiecare ajustare aducea un minus de 1-2%, a fost un trend de descreştere a preţurilor. Considerăm că va rămâne la acelaşi nivel sau va fi o ajustare tot de cel mult 1-2% în plus”, a spus Havrileţ.

El a criticat declaraţiile unor reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei, care au anunțat din timp că preţurile la energia electrică vor creşte.

”Acest tip de declaraţii nu sunt benefice pieţei de energie electrică, putând să inducă false date privind evoluţia pieţei. Noi considerăm că au dreptul să vină cu idei, cu propuneri orice operator economic implicat în sectorul energiei”, a spus Havrileţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.