GEFCO isi extinde acordul de responsabilitate la 24 de filiale


 

GEFCO aplica in prezent Acordul sau Global de Responsabilitate Sociala Corporativa in cadrul a 24 de filiale. Cu ocazia prezentarii rezultatelor sale pentru 2010 in data de 20 iunie, GEFCO a facut o trecere in revista a actiunilor intreprinse de catre filialele sale in cadrul prezentului Acord. Saizeci si trei din cele saizeci si noua de actiuni prioritare, adica un procent de 92%, prevazute pentru 2010 au fost duse la bun sfarsit, iar restul continua in acest an.

 

Odata cu extinderea Acordului Global de Responsabilitate Sociala Corporativa in Tunisia in 2010 si in China si Letonia in acest an, acest Acord este implementat in prezent in cadrul a 24 de filiale GEFCO. De la semnarea Acordului in anul 2006, GEFCO a realizat peste 300 de actiuni concrete, din care 63 de astfel de actiuni in 2010.

Cele mai multe dintre acestea au fost desfasurate in patru domenii-cheie: sanatatea, siguranta si conditiile de munca; respectarea drepturilor fundamentale ale omului; eliminarea discriminarii si promovarea egalitatii de sanse; dialogul social.

In luna mai 2010, Acordul a fost optimizat printr-un angajament al GEFCO de a solicita o mai mare responsabilitate din partea managerilor sai in ceea ce priveste: sanatatea ocupationala, cum ar fi stresul la locul de munca si afectiunile musculo-scheletale; calificarea profesionala a personalului, cu o mai buna planificare pentru armonizarea locurilor de munca si a ocupatiilor; dialogul social; cantitatea de informatii primita de angajati cu privire la companie si politica sa de mediu.

 

Unele dintre actiunile anului 2010

In 2010 au fost luate numeroase masuri pentru promovarea sanatatii si securitatii la locul de munca. Astfel, GEFCO Elvetia a organizat ateliere de lucru privind prevenirea accidentelor la locul de munca. Acest nou program, constand in 10 workshop-uri pentru manageri si angajati, a initiat un dialog privind sanatatea si securitatea si a identificat aproximativ treizeci de directii de optimizat pentru a reduce rapid riscul accidentelor de munca.

In Belgia a fost infiintata o unitate de combatere a abuzului de alcool si droguri, in colaborare cu o delegatie a sindicatului. Aceasta are doua obiective: de a preveni comportamentul disfunctional la locul de munca drept urmare a consumului de alcool sau de droguri si de a sprijini angajatii care cer ajutor sa ia masuri pentru a stopa comportamentul adictiv.

Ucraina a realizat prima campanie GEFCO de prevenire a SIDA.

Italia a intreprins un efort serios pentru a evalua stresul prin intermediul unui chestionar, la care au raspuns aproape 75% din angajati. Acesta a fost urmat de planuri de actiune menite sa incurajeze comunicarea intre manageri si personal si sa asigure training pentru a imbunatati perspectivele de cariera ale angajatilor.

In plus, actiunile incepute in 2009 pentru a promova respectul pentru drepturile fundamentale ale omului au continuat si in 2010.

Spania a continuat un acord din 2009, referitor la prevenirea violentei in familie, cu o serie de discutii si a format patru angajati pentru a ajuta victimele sa ia masuri pentru a infrunta aceasta problema.

Au fost consolidate procedurile de tip Whistleblower, care permit angajatilor sa aduca la lumina orice practica considerata o incalcare a drepturilor omului. Un astfel de sistem a fost infiintat in Maroc, iar in Germania un angajat a fost ales si instruit sa se ocupe de plangerile de hartuire sau discriminare la locul de munca.

Argentina a instituit un plan pilot de integrare a persoanelor cu dizabilitati in forta de munca, chiar daca in prezent tara nu are o cota legala in aceasta privinta.

GEFCO Brazilia a oferit managerilor un ghid de recrutare care subliniaza intrebarile discriminatorii, pe care nu au voie sa le adreseze in timpul procesului de angajare, si explica modul in care sa realizeze interviurile cu cat mai mare obiectivitate.

Franta este in cautare de modalitati de a continua angajarea persoanelor care pot fi declarate inapte din punct de vedere medical, in special imbunatatind ergonomia locurilor de munca ale acestora.

 

Acord care garanteaza principiile fondatoare ale GEFCO

Deoarece grupul continua sa se extinda la nivel international, Acordul functioneaza ca un indemn de a actiona si este un important punct de referinta.

Politicile de sanatate si securitate la locul de munca au reprezentat din nou un element-cheie al eforturilor in cadrul grupului GEFCO in acest an. Exista preocupari sporite pentru oferirea celor mai bune conditii de munca angajatilor, precum si a mijloacelor ca acestia sa-si pastreze locurile de munca ajutandu-i sa se adapteze, in special la noile cerinte ale activitatii. Sondaje de opinie si sisteme pentru a face sugestii au fost introduse pentru a oferi angajatilor noi moduri de a-si face auzite vocile.

Desi responsabilitatea sociala corporativa este punctul central al acestui Acord, angajamentele pentru protejarea mediului, in special in ceea ce priveste certificarile ISO, precum si colectarea de date privind consumul de energie, au fost, de asemenea, adaugate in acest Acord in 2010. Pentru a sprijini aceste angajamente, tuturor filialelor le-a fost oferit un ghid al celor mai bune practici in materie de mediu. (R.M.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.