Germania și Italia, principalii parteneri comerciali al României

Germania și Italia au fost principalii parteneri comercial al României în anul 2017, arată datele publicate în 26 martie de Eurostat.

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

Către Germania s-au îndreptat 20% din exporturile României, iar țara noastră a importat tot 20% de la aceasta. Spre Italia au mers 11% din exporturi şi de acolo au venit 10% din importuri. Alţi parteneri comerciali importanţi ai României sunt: Franţa, cu 7% din exporturi şi 5% din importuri, Ungaria, cu 5% din exporturi şi 7% din importuri, Marea Britanie, cu 4% din bunurile exportate de României, şi Polonia, de unde au venit 5% din bunurile importate de România.

La nivelul UE, Germania a fost principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre, precum şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state.

SUA şi China au contribuit în 2017 cu o treime din schimburile comerciale ale blocului comunitar. Schimburile de bunuri între UE şi SUA s-au ridicat la valoarea de 631 miliarde euro, sau 16,9% din totalul schimburilor internaţionale cu bunuri ale UE, iar cele dintre UE şi China au reprezentat 573 miliarde euro, sau 15,3% din total.

Aceste mari puteri comerciale sunt urmate de Elveţia, cu schimburi comerciale de 261 miliarde euro (7%), de Rusia, cu 231 miliarde euro (6,2%), de Turcia, cu 154 miliarde euro (4,1%) şi de Japonia, cu 129 miliarde euro (3,5%).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.