Grecia: Prezentarea testului molecular negativ li se aplică și șoferilor

Începând din 17 august, Grecia introduce obligativitatea prezentării la intrarea în țară și pentru șoferi a testului molecular negativ pentru infecția cu noul coronavirus, informează Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).

Iată precizările MAE:

Începând cu data de 17 august 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas. Noile reglementări anunțate de autoritățile elene se aplică, în plus față de cele anterioare, pentru următoarele categorii de persoane: cetățenilor care călătoresc în scopuri esențiale în Republica Elenă și care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19 (inclusiv transportatorilor de mărfuri și de persoane), cetățenilor eleni și cetățenilor străini cu rezidența în Republica Elenă.

În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesențiale). Această măsură se aplică cu aceeași dată tuturor persoanelor care călătoresc din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și din Malta.

Totodată, începând cu data de 17 august 2020, toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Greciei pe cale aeriană, dinspre Suedia, Cehia, Belgia, Spania, Olanda, Albania și Macedonia de Nord trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat.

Toate aceste măsuri sunt valabile până la data de 31 august 2020, cu mențiunea că pot fi modificate oricând, fără preaviz, de către autoritățile elene competente.

Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR. 

Măsuri aplicabile începând cu data de 28 iulie 2020:

În conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, începând cu data de 28 iulie 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se aplică și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR. 

MAE precizează că toate condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate.

Măsuri aplicabile începând cu data de 15 iulie 2020:

Potrivit informațiilor comunicate în mod public de către autoritățile elene, prin intermediul site-ului https://travel.gov.gr, începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 00.01, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Autoritățile elene subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

Reiterăm faptul că, potrivit declarațiilor oficiale ale autorităților elene, toate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, pot fi modificate sau completate  în orice moment, fără preaviz, în funcție condițiile epidemiologice.

Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) și nici posibilitatea testării aleatorii la intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

În conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, termenul pentru completarea formularului electronic (Passenger Locator Form) a fost modificat. Astfel, față de regula anterioară care stabilea obligativitatea completării formularului electronic cu minimum 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene, conform noilor informații, acesta poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei.

Începând cu data de 9 iulie 2020, completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută la adresa  https://travel.gov.gr, inclusiv în cursul zilei anterioare sosirii în Republica Elenă, iar codul de confirmare a înregistrării va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit. Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare. Autoritățile elene au luat decizia reducerii intervalului minim de realizare a acestei proceduri pentru a facilita călătoriile neprevăzute.

Măsura completării formularului PLF se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în PCTF Kulata-Promachonas), cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de 31 august a.c.

Începând cu data de 17 august 2020, cetățenii greci, străinii posesori ai unui permis de ședere în Grecia și cetățenii greci cu domiciliul în străinătate sunt obligați la rândul lor să completeze Passenger Locator Form la adresa electronică www.travel.gov.gr și să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Prin punctele de trecere ale frontierei de la Evzoni (Macedonia de Nord),  Kipi (Turcia), Nymfea (Bulgaria), Kakavia (Albania) și Kristallopigi (Albania) este permisă intrarea, numai în intervalul orar 07,00 – 23,00, doar pentru cetățenii greci, deținătorii unui permis de ședere sau rezidenții permanenți din Grecia, șoferilor camioanelor care transportă marfă în regim internațional (TIR) și persoanelor care intră în Grecia pentru călătorii profesionale absolut necesare (care trebuie documentate corespunzător).

Punctele de frontieră de la Kakavia și Kristallopigi sunt deschise și pentru intrarea deținătorilor unei cărți de identitate speciale pentru expatriați (cetățeni de origine elenă).

Prin punctul de trecere a frontierei de la Evzoni este permis accesul ambulanțelor care transportă personal diplomatic, militar sau administrativ al UE sau EULEX sau membrii de familie ai acestora la spitalele din Salonic.

Lucrătorii străini din agricultură, inclusiv cei sezonieri, care se află în Grecia, însă părăsesc teritoriul țării înainte de 4 august 2020, nu vor mai avea dreptul să se reîntoarcă, până în data de 31 august 2020.

Pentru asistență de specialitate cetățenii români pot solicita asistență ori semnala disfuncționalități la numărul de telefon de urgență al Secretariatului de stat pentru protecția cetățeanului (Call center travel.gov.gr)  : +30 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09,00-21,00).

Pot fi, în continuare, efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19. După efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în termen de 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local, să respecte instrucțiunile autorităților competente și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19.

Persoana testată este contactată telefonic doar în situația în care rezultatul testului este pozitiv, fiind apoi plasată în carantină cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elenRefuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv și supusă unor măsuri specifice de izolare și nu respectă aceste dispoziții, este sancționată cu amendă de până la 5000 de euro.

ACCESUL PE CALE RUTIERĂ:

ATENȚIE! Conform anunțului inițial al autorităților elene din 15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop de vizită/turistic se face în continuare doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Republica Elenă), în timp ce pentru celelalte categorii de călătorii esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc) traficul esential se poate desfășura prin orice PCTF (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni, Promachonas).

ATENȚIE! Începând cu data de 4 august 2020, punctele de trecere a frontierei terestre a Republicii Elene cu statele vecine, utilizate pentru călătoriile esențiale, altele decât Kulata – Promachonas, vor fi închise în intervalul orar 23.00 – 07.00.

Numărul persoanelor care intră în Republica Elenă pe la frontiera terestră cu Albania (punctul de trecere de la Kakavia) va fi limitat la 750 de persoane pe zi. Măsura se aplică începând cu data de 16 august 2020.

Totodată, începând cu data de 17 august 2020, va fi solicitat, în mod obligatoriu, testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, pentru toate persoanele care intră în acest stat, pe cale terestră, prin punctele de trecere a frontierei cu statele vecine. Măsura se va aplica inclusiv pentru cetățenii greci și pentru cetățenii străini cu rezidența în Republica Elenă.

Ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră, cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment fără preaviz:

 • Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria)
 • Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria)
 • Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord)

La intrarea în Republica Elenă, toți cetățenii străini sunt obligați să prezinte codul QR și un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei (măsură valabilă până la data de 31 august 2020).

ACCESUL PE CALE AERIANĂ:

ATENȚIE! Începând cu joi, 16 iulie, până luni, 31 august 2020, completarea obligatorie a formularului de localizare a pasagerilor (PLF) la adresa electronică https://travel.gov.gr de către toți pasagerii zborurilor internaționale spre Grecia poate fi realizată inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei.

Autoritatea Aeronautică Civilă (CAA) a Republicii Elene a solicitat tuturor liniilor aeriene care operează zboruri spre Grecia să verifice, înaintea de acceptarea pasagerilor pentru îmbarcare, următoarele:

 1. confirmarea transmiterii PLF (care este un document de călătorie obligatoriu), cel târziu în ziua anterioară zborului.
 2. concordanța dintre codul QR și PLF.
 3. prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Începând cu data de 11 august 2020, toate persoanele care călătoresc din Bulgaria, România, Emiratele Arabe Unite și Malta, trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu 72 de ore anterior intrării în Grecia.

Începând cu data de 17 august 2020, toate persoanele care sosesc în Republica Elenă prin intermediul zborurilor dinspre Suedia, Cehia, Belgia, Spania, Olanda, Albania și Macedonia de Nord vor fi obligate să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu 72 de ore anterior intrării în Grecia.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form, respectiv prezentarea codului QR.

Liniile aeriene care nu se conformează acestei obligații de control vor fi responsabile de repatrierea pasagerilor, pe cheltuiala companiei.

 • Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Grecia.
 • Pot fi aplicabile restricții suplimentare privind călătoriile neesențiale dinspre statele terțe, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.
 • La îmbarcare pasagerii sunt obligați să prezinte, pe lângă documentele de călătorie și bilete și codul QR sau mesajul de confirmare primit, în caza contrar fiindu-le refuzată îmbarcarea la bordul aeronavei.
 • Obligativitatea prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, s-a prelungit până la data de 31 august 2020.

  Zborurile efectuate pe aeroportul din Atena:

 • Pasagerii sosiți cu zboruri de pe aeroporturi de origine care NU se află pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau care NU provin din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord pot fi supuși în mod aleatoriu unui test, fiind mai apoi liberi să se deplaseze către destinația finală, unde vor aștepta rezultatul testului. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul plasat în carantină timp de 14 zile. România intră în această categorie.
 • Pasagerii care sosesc cu un zbor de pe un aeroport aflat pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord vor fi testați în mod obligatoriu la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Atena). Dacă rezultatul testului este negativ, pasagerii se pot deplasa către destinația finală. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul este plasat în carantină timp de 14 zile.

 Zborurile efectuate pe aeroportul din Salonic:

 • Toți pasagerii vor fi testați, în mod aleatoriu, la sosire.

​Totodată, potrivit informațiilor actualizate disponibile pe pagina https://travel.gov.gr, procedura aplicabilă turiștilor care sunt testați pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19. Persoanele testate vor fi contactate doar în cazul unui rezultat pozitiv. 

ACCESUL PE CALE MARITIMĂ:

 • Este permis accesul tuturor tipurilor de nave de transport. Accesul persoanelor care doresc să intre în Republica Elenă pe cale maritimă este permis doar prin porturile Corfu, Patra și Igoumenitsa, acestea operând și curse de feribot.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Începând cu data de 1 iulie, oricare dintre vizitatorii/pasagerii care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă în Grecia pot fi supuși unor teste aleatorii la sosire. După ce a fost testat, pasagerul este liber să se deplaseze la destinația finală, unde va aștepta rezultatul testului.
 • În cazul unui rezultat pozitiv, aceștia vor fi contactați de către autoritățile elene și plasați în carantină pentru 14 zile, costurile fiind suportate de către statul grec. 
 • Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Greciei le este recomandat să consulte informațiile disponibile pe website-ul Visit Greece (http://www.visitgreece.gr). Totodată, este disponibilă , în mod gratuit, aplicația “Visit Greece”, care va putea fi descărcată înainte sau la sosirea în Grecia.
 • Vizitatorii trebuie să completeze (inclusiv în cursul zilei anterioare călătoriei) un formular Passenger Load Factor / PLF, cu datele de contact din Grecia. Acest formular este disponibil pe site-ul https://travel.gov.gr.     

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 1. Între 1-31 august 2020 este obligatorie utilizarea măștii în toate spațiile închise, inclusiv în lăcașurile de cult  (cu excepția zonelor de luat masa și a cazurilor medicale, de exemplu persoane cu probleme respiratorii, sau a copiilor sub trei ani).
 2. Între 1 -15 august 2020 se suspendă vizitele în centrele de îngrijire pentru vârstnici (de exemplu aziluri de bătrâni), în structurile pentru grupuri vulnerabile (de ex. persoane fără adăpost, refugiați etc.) și în spitale. În plus, în cazul spitalelor, acolo unde este necesar, se va putea accepta un însoțitor.
 3. Între 3-15 august 2020, se impune limita de maxim 100 de persoane la evenimentele precum nunțile, botezurile, înmormântările, cu respectarea regulilor sanitare existente.
 4. Între 3-9 august 2020, cluburile de noapte, barurile, localurile cu muzică live, cafe-barurile, barurile restaurant etc pot funcționa doar cu clienți la mese, nu în picioare.
 5. Interdicția pentru festivaluri și alte evenimente publice deschise se extinde până la 31 august.
 6. Măsurile pentru menținerea distanței sociale pe plaje se extinde până la 31 august.
 7. Măsurile de protecție pe ambarcațiunile private de agrement și pe vasele turistice profesionale se extind până la 31 august.
 8. Decizia generală de menținere a regulilor de distanțare socială se extinde până la 31 august.
 9. Între 1-15 august 2020 se recomandă puternic utilizarea măștii în spații deschise, atunci când nu este posibilă menținerea distanței sociale.
 10. Turiștii care călătoresc cu feribotul în Grecia sunt obligați să poarte mască, inclusiv când stau pe punți în aer liber. Măsura este valabilă până la data de 18 august 2020.
 11. Guvernul elen își rezervă dreptul de a prelungi măsurile restrictive referitoare la intrarea în țară a lucrătorilor sezonieri străini care au părăsit anterior Grecia și după data de 15 august, în funcție de evoluțiile epidemiologice.
 12. Începând cu data de 07.08.2020 și până la 17.08.2020 (06.00), autoritățile elene din insula Poros au decis introducerea unor măsuri stricte de prevenție a răspândirii COVID-19, urmând ca, în funcție de evoluția cazurilor ce vor fi înregistrate în această perioadă, să fie stabilit următorul set de măsuri.

      În intervalul menționat, vor fi aplicate următoarele restricții:

      – Interzicerea funcționării tuturor unităților/întreprinderilor/organizațiilor de interes public în intervalul orar 23.00 – 07.00;

     – Suspendarea oricărui tip de manifestare cum ar fi petreceri în aer liber, festivaluri, piețe în aer liber, ceremonii religioase, etc.

     – Interzicerea adunărilor/manifestărilor care implică participarea unui număr mai mare de 9 persoane, organizate fie pe domeniul public, fie în mediu/pe domeniu privat;

     – În localurile de alimentație publică este permisă prezența unui număr de maximum 4 persoane, cu excepția situației în care acestea sunt rude de gradul I, caz în care este permisă prezența a 6 persoane;

     – Purtarea măștii, atât în spații închise, cât și în spații deschise, devine obligatorie.

13. Același set de măsuri restrictive au fost impuse și pentru localitatea Ampelona din regiunea Larissa, pentru intervalul 10.08.2020 (ora 06,00) – 20.08.2020 (ora 06,00).

14. Începând cu data de 9 august 2020, sunt interzise ceremoniile religioase, de orice religie, oficiate printr-o procesiune în afara lăcașurilor de cult. Cuantumul amenzii pentru nerespectarea acestei decizii este de 150 de euro. Măsura este valabilă până la data de 31 august, cu posibilitatea de extindere ulterioară a acesteia.

15.  Începând cu data de 10.08.2020 , autoritățile elene au anunțat suspendarea tuturor evenimentelor publice, inclusiv concerte, târguri și evenimente culturale, unde participanții nu au locurile asigurate (stau în picioare). Măsura este valabilă pentru întregul teritoriu al Greciei.

16. În perioada 11-23 august 2020, toate terasele, barurile, restaurantele din regiunile Creta, Macedonia de Est, Tracia, județele Salonic, Halkidiki, Larissa și Corfu, precum și municipalitățile Mykonos, Paros, Santorini, Volos, Katerini, Rodos, Antiparos, Zakynthos, Kos își suspendă activitatea în intervalul orar 12.00-7.00.17.  Târgul Internațional de la Salonic (programat pentru perioada 5-13 septembrie 2020) a fost anulat.

Date de contact ale misiunilor României în Republica Elenă – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.