Guvernul a adoptat OUG privind programul Kurzarbeit

Guvernul Orban a adoptat, în ședința din 31 iulie, ordonanța de urgență (OUG) privind programul de muncă flexibilă Kurzarbeit, măsură ce se va aplica numai în următoarele 5 luni, până la 31 decembrie 2020.

Iată precizările ministrului Muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru, la briefingul de presă de la finalul ședinței Executivului:

„Guvernul a adoptat această ordonanță de urgență care se referă la următoarele aspecte: în primul rând, sprijină angajatorii care sunt în situația de a flexibiliza programul de muncă al angajaților, în sensul în care îi sprijină pe angajatori să poată face acest lucru cu un aport din partea statului. E vorba despre reducerea programului de lucru până la 50% din acesta, iar statul urmează să plătească diferența față de salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Precizez, maximum care se poate reduce din activitatea unei persoane este de 50% din contractul de muncă.

Sumele se plătesc prin sistem de rambursare, prin același mecanism pe care l-am folosit și cu prilejul șomajului tehnic, adică prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, care au făcut o treabă excelentă în această perioadă și care vor gestiona şi această măsură. Reducerea timpului de lucru, foarte important, se va face doar pe baza informării și consultării sindicatelor, respectiv a salariaților, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate, și se poate face doar pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, cu anunțarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii.

Sunt câteva condiții pe care le-am stabilit în proiectul de ordonanță, în ordonanța de urgență, pentru ca angajatorii să poată accesa această măsură. În primul rând, cel puțin 10% dintre salariați vor trebui să fie în situația reducerii programului de lucru. Cifra de afaceri din luna anterioară sau din luna dinaintea lunii anterioare trebuie să fie scăzută cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior. Cu alte cuvinte, am pus o condiție atât pentru scăderea cifrei de afaceri la nivelul unității respective, cât și la nivelul numărului de salariați.

Măsura pe care Guvernul Ludovic Orban a luat-o pentru cei care vor intra în program flexibil de lucru și care înseamnă, repet, reducerea timpului de lucru cu acoperirea a jumătate din salariu de către angajator și cu diferența de 75% de către stat, se va aplica până la 31 decembrie 2020.

Aceeași măsură se adresează – pentru că avem semnale de la aceștia că se confruntă la rândul lor cu o serie de dificultăți – și celor care lucrează în regim independent, profesioniștii, conform Codului Civil, pe care Guvernul Ludovic Orban, prin măsurile luate, i-a sprijinit și în perioada stării de urgență, respectiv de alertă. Şi acestora ne adresăm cu un sprijin de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Această sumă se adresează celor care lucrează în regim independent.

Plata se va face, ca și la șomajul tehnic, prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, urmând ca măsura să fie de asemenea aplicabilă până la sfârșitul acestui an. Măsura se va aplica celor care au beneficiat de indemnizație pe perioada șomajului tehnic. Ne adresăm în continuare și altor categorii aflate în căutare de sprijin în această perioadă, cum ar fi cei care lucrează în activități sezoniere, prin contracte individuale de muncă cu timp limitat, pe durată limitată. E vorba despre acordarea unei sume care reprezintă 41,5% din câștigul salarial al acestora, măsura urmând să fie aplicată pe o perioadă de trei luni.

Și pentru sezonieri, căci la ei mă refer, plata se va face în sistem de rambursare prin agențiile județene de ocupare a forței de muncă, în 10 zile de la depunerea cererii. Nu în ultimul rând ne adresăm și celor care lucrează ca zilieri în diverse domenii, acestora urmând a li se deconta prin intermediul angajatorilor un procent în cuantum de 35% din remunerația cuvenită fiecărei zi de lucru pe o perioadă de trei luni, până la 31 decembrie 2020 şi în acest caz plățile se vor face prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială.

Avem în vedere ca activitatea ANOFM și ANPIS să se desfășoare rapid, așa cum ne-am străduit și zic că am reușit și pentru șomajul tehnic. În 10 zile de la depunerea cererii oamenii vor putea beneficia de acest sprijin nou, un nou tip de sprijin pe care echipa guvernamentală înțelege să-l investească în cei care muncesc în România.

Nu în ultimul rând, pentru că am observat o apetență pentru activitățile desfășurate în regim de telemuncă și pentru că ceea ce ne interesează este ca fiecare român să lucreze în mediul în care poate fi productiv, am introdus în ordonanța de urgență – și echipa guvernamentală a fost de acord – o prevedere care se adresează celor care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență și pe care dorim să-i încurajăm în măsura în care fișa postului lor, activitatea lor se pretează la a se desfășura în afara spațiului clasic de lucru, printr-o sumă de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, urmând ca banii să fie acordaţi o singură dată pentru echipamente necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.

Suma se acordă angajatorilor pentru angajați, care ar fi trebuit să fie în perioada stării de urgență în această activitate de telemuncă pentru minim 15 zile.

Estimăm un impact bugetar pentru toate aceste măsuri de 2,5 miliarde de lei și estimarea noastră, urmând să fim constant atenți la ceea ce se va întâmpla în piață, este ca un aproximativ de 700.000 de persoane și de profesioniști ar putea beneficia de această nouă măsură. Închei spunând că suntem receptivi la toate semnalele pe care le-am primit. Această măsură privind munca flexibilă, ca și celelalte, a fost gândită împreună cu partenerii sociali cărora vreau să le mulțumesc. A fost o măsură care ține cont de toate evoluțiile care au loc în piața muncii și de toate semnalele pe care le avem de la angajatori”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.