Guvernul a adoptat proiectul Legii bugetului pe 2021. Votul final, în Parlament

Guvernul a adoptat, pe 19 februarie, proiectul Legii bugetului pe 2021 și l-a trimis Parlamentului, pentru dezbatere și adoptare în plen. Ministerul Transporturilor are un buget de 14,1 miliarde de lei, dintre care 8 miliarde de lei sunt pentru investiţii pe fonduri europene.

Premierul Florin Cîțu a declarat, la finalul ședinței Executivului, că „nu au fost modificări importante” față de documentul lansat în dezbatere publică, ci doar câteva transferuri la unele capitole, realocări pentru Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor, deficitul bugetar rămânând același. Din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanțarea unor obiective de investiții care erau cuprinse în câteva anexe.

Florin Cîțu a mai anunțat că s-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă mai mare alocată la CNI şi la PNDL, dar e vorba de sume alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă anul acesta contracte.
 
„Deficitul rămâne acelaşi. Din bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt de 397.515 milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat, cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane de lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane de lei. Deficitul bugetului general consolidat, sau soldul bugetului general consolidat, este de 80.000 milioane de lei”, a spus Cîţu.

El a adăugat că Executivul a aprobat şi evoluţia deficitului, soldul structural anual al administraţiei publice, deficitul anual. În 2021 este vorba despre estimări structurale – 7,42% din PIB, în 2022 – 6,07% din PIB şi în 2023 – 4,83% din PIB.

 
„Este vorba despre soldul structural, acesta se calculează relativ la PIB-ul potenţial. Aşa cum am spus, în şedinţa de Guvern au fost câteva modificări – transferuri de la unele capitole, de exemplu din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanţarea unor proiecte de investiţii care erau incluse în anumite anexe. În rest, nu au fost schimbate. Bugetul rămâne în parametrii iniţiali şi merge la Parlament pentru dezbatere”, a precizat premierul.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.