Guvernul a aprobat creșterea cu 3% a salariului minim

Guvernul Cîțu a aprobat printr-o hotărâre, în ședința din 13 ianuarie, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei lunar. Pentru angajații cu studii superioare, salariul minim a fost înghețat la 2.350 de lei, la fel cum a procedat Guvernul Orban, de la 1 ianuarie 2020.

„Salariul minim crește cu 3”, a anunțat premierului Florin Cîțu, la briefingul de presă.

Majorarea, care va fi de 40 de lei „în mână” ,se aplică începând cu 1 ianuarie 2021.

„Ştiu că au fost discuţii în spaţiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînţeles că poate să fie aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp şi, astfel, salariul minim va creşte în 2021 cu 3%, aşa cum am anunţat, peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021, deci păstrând puterea de cumpărare a românilor”, a precizat Cîţu, la Palatul Victoria. 

Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, suma stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se menţine la suma de 2.350 de lei lunar, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

„La stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei de 2,2 % şi 0,8 % creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020″, se precizează în document.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.