Guvernul a majorat plafonul garanțiilor pentru IMM Invest Plus

Guvernul a majorat cu 10 miliarde de lei plafonul garanțiilor pentru programul IMM Invest Plus, printr-o Ordonanță (OG) adoptată în ședința din 26 august.

Ordonanța privind reglementarea unor măsuri financiare modifică și completează Ordonanță de urgență (OUG) nr. 99 din iunie 2022, privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.

Precizările purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului: „Se îmbunătăţeşte funcţionarea acestui program cu un plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat care creşte de la 7,5 miliarde de lei la 17,75 miliarde de lei. De asemenea, numărul beneficiarilor acestei scheme va creşte de la 10.704 la 24.786. Prin noile măsuri, întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie sunt incluse în categoria beneficiarilor eligibili în cadrul subprogramelor Garant Construct şi Innovation.

Totodată, pragurile valorice ale ajutorului de stat constituit din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare aferente, din garanţii acordate pe durata de valabilitate a garanţiei şi dobânzile aferente liniilor de credit pentru 12 luni se majorează până la echivalentul în lei al sumei de 500.000 de euro pentru întreprinderi sau unităţi administrativ-teritoriale, respectiv echivalentul în lei al 62.000 de euro pentru o întreprindere pentru beneficiarii din cadrul agriculturii primare”.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern: „În ceea ce priveşte fondul de investiţii de la bugetul de stat prin rectificarea bugetară am crescut Fondul pentru investiţii, a ajuns la 91 de miliarde de lei. Este angajamentul nostru pentru stimularea investiţiilor şi pentru stimularea mediului privat. Astăzi vom aproba o ordonanţă de urgenţă prin care ne propunem să facilităm accesul investitorilor la finanţare prin majorarea plafonului total al garanţiilor pentru programul IMM Invest Plus cu peste 10 miliarde de lei”, a declarat .

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a completat: „Este evident că e necesar ca economia să primească stimuli şi pe partea a doua a anului, pentru că am văzut ce a însemnat curajul de a da banii în economie şi în primul semestru, când rezultatele economice nu au întârziat să apară. De aceea, având în vedere şi succesul programului IMM Invest Plus, cu toate sub programele sale, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Agro Invest, am considerat necesar, dar şi din discuţiile cu operatorii economici, să propunem suplimentarea acestui program pentru a asigura finanţare şi partea a doua a anului, pentru că aceşti bani se vor duce în investiţii, mai ales în zona de producţie, procesare, vor ajuta şi partea de sector de construcţii, unde avem de recuperat partea de începutul anului, când au fost o serie de distorsiuni pe piaţă datorată creşterii preţurilor la materiale de construcţii. Şi atunci acesta este suportul pe care statul îl duce în economie, economie care cu siguranţă va întoarce rezultate pozitive către ceea ce înseamnă Produsul Intern Brut şi pentru ceea ce înseamnă menţinerea locurilor de muncă sau dezvoltarea pe orizontală a relaţiilor comerciale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.