Guvernul a revizuit PNRR

Guvernul Cîțu a revizuit, în 31 martie, printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG), Planul naţional de relansare şi rezilienţă (PNRR) aprobat de Guvernul Orban prin OUG 155/2020 și respins de Comisia Europeană.

Termenul „relansare” din denumirea Planului a fost înlocuit cu „redresare”, iar structura planului a fost modificată, prin instituirea a şase piloni de investiţii, pentru corelarea cu Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului, din 12 februarie 2021. 

PNRR va permite României să acceseze 29,2 miliarde de euro din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Însă autoritățile române au făcut proiecte în valoare de 41 de miliarde de euro:

PNRR: 4,5 mld. euro la transportul rutier, 5 mld. euro la feroviar
 
„Având în vedere urgenţa în definitivarea şi asumarea la nivel naţional a Planului naţional de redresare şi rezilienţă şi ţinând cont de perioada de timp foarte scurtă până la termenul asumat, se impune mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR”, se arată în nota de fundamentare a proiectului OUG.
 
Totodată, având în vedere că perioada de implementare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă este relativ scurtă, pentru proiectele de investiţii este necesară „flexibilizarea mecanismului de avizare de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a proiectelor propuse de beneficiari, prin eliminarea termenului de 10 zile, precum şi prin introducerea în acest mecanism a ministerelor coordonatoare pentru reforme”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.