Guvernul Dăncilă a fost învestit

Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere al Parlamentului cu 282 de voturi “pentru”, 136 de voturi împotrivă și o abținere, în 29 ianuarie, la zece zile după desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a premierului Viorica Dăncilă, propusă de alianța PSD-ALDE, aflată la putere.

S-au împlinit fix 6 luni de când Guvernul Tudose primea votul în Parlament, la alte 6 luni de la primul Executiv instalat de PSD+ALDE după alegerile din decembrie 2017.

Din totalul 464 de parlamentari, la învestirea Guvernului dăncilă au fost prezenți 429 de deputați și senatori, însă numărul voturilor valabil exprimate a fost de 419.

Cabinetul Vioricăi Vasilica Dăncilă a primit mai multe voturi de încredere decât cel al lui Mihai Tudose, care obținuse 275 de voturi.

După aflarea rezultatului votului, Călin Popescu Tăriceanu a precizat de la tribună că “Parlamentul a acordat votul său de încredere pentru Programul de guvernare și lista miniștrilor”, listă care “va fi înaintată președintelui României, pentru a proceda la numirea Guvernului”.

Liviu Dragnea a declarat că “este o majoritate de peste 60% care dă stabilitate Guvernului”. “Va avea sprijinul Parlamentului” și va asigura colaborarea inclusiv cu opoziția. “Sper că acest guvern va sta până la sfârșitul mandatului, în 2020”, a adăugat el.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis

UPDATE: Miniștrii Cabinetului Dăncilă s-au prezentat la ora 19.30 la Palatul Cotroceni, unde au depus jurământul de învestitură în fața președintelui României, Klaus Iohannis.

La eveniment au participat și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Șeful statului a avut un discurs dur:

„La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eşec cu guvernele anterioare. În mod sigur, nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze şi această ţopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social şi la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăţi.

După alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerenţă la nivelul politicilor publice, nici de garanţia că valorile şi preocuparea faţă de cetăţean sunt cele care stau la baza actului de guvernare.

Dimpotrivă, este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei majoritare au venit în faţa românilor şi situaţia în care ne aflăm, cu două guverne eşuate şi cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice.

Nu vedem progrese notabile în sănătate și în educație. Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absență, iar în justiție schimbarea legislației a fost forțată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar și numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noștri externi.

Există o linie roșie pe care guvernanții și decidenții majorității nu au voie să o depășească. Afectarea independenței justiției este de neacceptat!

Coaliția aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susțină în stradă statul de drept.

În domeniul politicii fiscale, schimbările anunțate și operate au bulversat populația și mediul de afaceri.

În loc să fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariaților să fie majorate, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să degenereze în instabilitate financiară și dezechilibre economice majore. În locul promisiunilor de creștere a salariilor, mulți angajați reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea.

Vă începeți, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveți o misiune dificilă, va trebui să convingeți, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice și administrative făcute de precedentele două cabinete.

Preluați, așadar, din start și factura eșecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, și aveți, cu atât mai mult, obligația să depuneți toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normal.

S-a irosit prea mult timp și s-au ratat numeroase oportunități tocmai pentru că promisiunile din campania electorală privind creșterea prosperității cetățenilor și servirea binelui comun au fost ignorate încă de la început.

Este o situație care a generat numeroase efecte negative în economie și societate, iar lucrurile trebuie îndreptate urgent.

2018 este anul în care celebrăm Centenarul României moderne și un moment unic în existența națiunii române.

Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerență la nivelul societății, nu doar pentru a marca așa cum se cuvine împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, în primul rând, direcțiile României viitoare.

Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari așteptări din partea românilor.

Cetățenii așteaptă o direcție clară, neechivocă, în acord cu năzuințele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituțiilor de sub amenințarea corupției.

Oamenii își doresc prosperitate într-o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă.

Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum.

Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceți!

Vă urez, în acest sens, mult succes!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.