Guvernul Grindeanu a căzut prin moțiune de cenzură

Guvernul Grinedanu a căzut miercuri, prin moțiunea de cenzură votată de 241 de parlamentari – cu tot cu miniștrii instalați în funcție în urmă cu aproape 6 luni, în 5 ianuarie. Numai 10 parlamentari au votat împotrivă. 

Pentru adoptare erau necesare 233 de voturi, astfel că au fost cu 8 voturi în plus. 

Parlamentarii PMP și UDMR nu au fost prezenți în sala de plen, iar cei ai PNL și USR au fost dar nu au votat.

Din tabăra puterii au lipsit câțiva parlamentari PSD și ALDE, iar ajutorul a venit din partea Grupului Minorităților – 17 în total, din care au votat 11. Surse politice spun că 6 parlamentari ai Minorităților au votat “pentru” și 5 împotrivă.

Parlamentarii PSD au votat cu bilele la vedere, așa cum a decis Liviu Dragnea, astfel că nimeni n-a mișcat în front.

Luni vor fi consultări la Palatul Cotroceni între Liviu dragnea, Călin Popescu Tăriceanu cu președintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea unui nou prim-ministru.

Premierul Grindeanu și toți miniștrii – chiar dacă aceștia au demisionat, vor rămâne în funcție până la instalarea unui nou guvern.

Dragnea: Sorin Grindeanu se agață de scaun în cel mai nelegitim mod

Liviu Dragnea a declarat, de la tribuna Parlamentului:

“Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Grindeanu. N-am dorit să ajungem vreodată în această situație, cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuțiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD – ALDE așa cum au vrut românii în decembrie. (…) Am ales să fim sinceri și cu partidul, dar mai ales cu românii, am ales asta în loc să pretindem că totul este în regulă. Nu a fost totul în regulă, premierul și Guvernul căruia i-am încredințat cel mai ambițios program de guvernare de după 1989 nu au performat așa cum am sperat. (…) Nu se aștepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacționeze cu atâta îndărătnicie”, a spus Dragnea, la dezbaterea moțiunii de cenzură.

Președintele PSD a susținut că premierul Sorin Grindeanu “se agață de scaun în cel mai neligitim mod”:

“Nu a ajuns premier datorită celor baricadați în Palatul Victoria și nici celor cu care s-a mai întâlnit nopțile astea pe la Vila Lac 1. A ajuns acolo pentru că cele două partide, într-un mod statutar, au decis să le acorde un vot de încredere. Aceleași structuri care au retras sprijinul politic. Va fi acuzat probabil mai târziu de o atitudine lipsită de onoare, de iresponsabilitate și, bineînțeles, de iresponsabilitate față de români și, chiar față de noi, partidele care l-au susținut”.

Dragnea i-a îndemnat pe parlamentari să voteze moțiunea de cenzură, spunând că PSD, sub conducerea sa, nu va accepta nicio “alianță subterană toxică”.

Grindeanu: Să nu vă fie frică!

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat în luarea sa de cuvânt că “jocul” cu excluderile din PSD trebuie să înceteze, deoarece nu ajută România în niciun fel:

“Să nu vă fie frică! Ce credeți că se poate întâmpla dacă veți vota, așa cum este normal, împotriva moțiunii de cenzură? O să vă dea pe toți cei 50 afară din partid? Nu cred! Cred că jocul acesta cu excluderile din partid trebuie să înceteze. De ce facem asta? Doar ca să adunăm 233 de voturi, să ne dăm jos propriul Guvern? Nu cred că ajută România în niciun fel să facem 233 de concesii, pe care, este posibil, să le plătim noi, toți, ca români!”.

Premierul Grindeanu a precizat că este convins că PSD nu se va rupe.

“Sunt convins că, după votul de astăzi, PSD nu se va rupe, iar Sorin Grindeanu rămâne în PSD! Dragi colegi pesediști, trebuie să fiți pe deplin conștienți că fiecare bilă pe care o veți introduce în urnă poate să facă PSD să piardă guvernarea și să-l lase pe Klaus Iohannis să decidă iar și să declanșeze o criză politică fără precedent”, a spus Grindeanu.

Pambuccian (Minorități): Este liber fiecare să voteze cum dorește

Varujan Pambuccian, liderul Minorităților, a declarat că fiecare reprezentant al grupului să voteze cum dorește. “Noi am jucat întotdeaun a un joc finit. Ne pare rău că vă creăm frustrări, dar nu vom intra în jocurile de tipul ăsta”.

Din totalul de 17 membri ai Minorităților au fost prezenți 11, iar surse politice spun că 6 dintre ei au votat pentru căderea Guvernului Grindeanu.

Grindeanu: Oricine va fi premier nu are nicio șansă să-și exercite funcția

La finalul dezbateriilor, premierul Sorin Grindeanu a declarat: “Am urmărit foarte atent discursul domnului președinte Liviu Dragnea și prin acest discurs mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină viitor prim-ministru nu are nicio șansă să-și exercite funcția de prim-ministru. Niciuna. Am auzit aluzii, acuze nefondate și insinuări”, a mai spus Grindeanu.

“Ce luptă a avut dl Dragnea cu sistemul în ultimele luni, în afară de celebra O13? A jucat cineva de aici din sală tenis cu ei ca să scape de dosare? Nu am intrat în negocieri care erau împotriva intereseului național al României”, a adăugat el.

“Să știți că în sală, aici, sunteți vreo 5 prim-miniștri, vreo 50 de miniștri, asta s-a discutat în ultimele zile. daăc există încredere în ce s-a vorbit până acum, de ce nu faceți vot secret. Sper ca totul să se încheie cu bine iar PSD să rămână la guvernare”, a încheiat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.