Guvernul isi asuma raspunderea pe reducerile bugetare. Membrii CA isi doneaza indemnizatiile

Premierul Emil Boc a solicitat membrilor Guvernului si Coalitiei angajarea raspunderii pe un proiect de lege privind aplicarea masurilor de austeritate si le-a cerut, totodata, celor din Consiliile de Administratie sa isi doneze toate indemnizatiile intr-un fond de solidaritate.

Premierul sustine ca se va merge in continuare pe varianta reducerii cheltuielilor bugetare, excluzand solutia majorarii taxelor.

\”Ca si calendar, procedura de asumare va trebui sa permita Guvernului ca masurile respective sa fie aplicabile incepand cu luna iunie. (…) Nu acest Guvern este vinovat de derapajele, de greselile din politica salariala si in politica de pensii din anii 2007 si 2008. In 2009, am reusit sa tinem sub capac, sa limitam aceste cresteri ale cheltuielilor. Acum, din cauza si a agravarii crizei economice europene si mondiale, Romania nu-si mai poate permite sa mentina din imprumuturi salariile si pensiile\”, a precizat premierul, inaintea sedintei de guvern.

Totodata, Emil Boc a cerut masuri concrete de solidaritate din partea secretarilor de stat. \”Toti secretarii de stat sau consilierii care reprezinta, in baza legilor in vigoare, statul roman la societatile unde statul are capital minoritar sau la CEC si Eximbank, adica societati financiare, sa doneze toata indemnizatia din consiliile de administratie in urmatoarele sase luni in Fondul de Solidaritate. La ceilalti reprezentanti ai statului care sunt in consilii de administratie unde statul are capital majoritar, indemnizatia este de 1% din salariul secretarului de stat, adica 44 de lei, acolo deci problema a fost rezolvata mai demult. Cei care nu respecta acest lucru vor fi schimbati din functii\”, a anuntat Boc.

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui proiect de lege. Daca in termen de 3 zile se voteaza o motiune de cenzura pe aceasta tema, Guvernul este demis. Daca nu, proiectul de lege prezentat se considera adoptat si devine obligatoriu pentru Guvern.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.